30/05/2020
sentjur.net

Razdelili 28 ton hrane

Gorica pri Slivnici, 2. 4. 2019 – V gostilni Pri Lesjak so se na redni skupščini Območnega združenja Rdečega križa Šentjur zbrali predstavniki krajvnih organizacij, ki delujejo pod združenjem. Preden pa so začeli z uradnim delom, pa so jim učenke in učenci OŠ Slivnica pri Celju pripravili zanimiv glasbeni program, v katerem so združili narodnozabavno glasbo, ples in petje. Velik aplavz sta poželi sestrici Zala in Eva Jelen. Po tem ko so odpeli še Fantje z Žusma, so tudi člani Rdečega križa začeli svoj občni zbor, ki ga je vodila podpredsednica združenja in zdravnica Milena Senica. O pomembnosti prostovoljstva je spegovorila tudi predlanskoletna Naj prostovoljka leta Jelka Križnik. Kljub velikemu številu točk dnevnega reda so jih člani skupščine sprejemali ekspresno in brez razprave članov skupščine.

Iz poročila

Zaveze vodstva območnega združenja so ostale podobne kot prejšnja leta. Poudarek bodo dajali prostovoljstvu, ureditvi baze članstva in programu. V letu 2018 so izvedli 13 rednih krvodajalskih akcij, kjer so zabeležili 1276 krvodajalcev, ki so dali kri ter zagotovili 518 litrov krvi. Število odvzemov krvi pa se je napram letu 2017 nekaj zmanjšalo.

Še vedno izvajajo tečaje in izpite za bodoče voznike motornih vozil, od 184 kandidatov pa je uspešno izpit opravilo 173 od njih. Izvedli so tudi obnovitveni tečaj za člane ekip prve pomoči Rdečega križa Slovenije. Ena ekipa se je udeležila tudi regijskega preverjanja usposobljenosti, kjer je osvojila odlično drugo mesto. V ta program je vključenih 23 prostovoljcev. Sodelovali so tudi na različnih vajah – največja med njimi je tudi vaja Železnica

Prehrambeni paketi

V letu 2018 so v združenju prejeli 452 prehrambenih paketov s strani Fundacije za invalidske in humanitarne organizacije, ki so jih razdelili pomoči potrebnim. Preko Sklada za evropsko pomoč najbolj ogroženim so prejeli tudi 2913 kg moke, 3433 kg testenin, 2164 kg riža, 12400 l mleka, 3709 l olja, 2013,6 kg konzerviranega fižola in 2172 kg konzerviranih pelatov. Skupaj so poverjenikom krajevnih organizacij razdelili kar 28.804 kg hrane 623 posameznikom oz. 1244 družinskim članom. Iz zabojnikov za zbiranje tekstila so zbrali 24 ton oblačil, za nadaljno rabo pa so jih obdržali 15 ton.

Organizirali so tradicionalno letovanje socialno ogroženih otrok, ki se ga je udeležilo 35 otrok. Organizirali so 9 srečanj starejših, da se lahko srečajo s svojimi starimi znanci, se poveselijo s prijatelji, spregovorijo in obudijo misli na pretekli čas, na lepe in manj lepe dogodke. Starejše so redno obiskovali in jih tudi 1242 obdarili.

Nadaljujejo tudi z delovanjem postaj RK, kjer so nudili svetovanja, izmerili krvni tlak, sladkor in holesterol v krvi. Nudijo tudi brezplačno psihosocialno pomoč otrokom mladostnikom in odraslim v stiski ter pravno svetovanje odvetnice. Poudarek dajejo tudi osveščanju otrok v šoli, kjer so izvedli Humanitarno akcijo Drobtinica.

Finance

Območno združenje RK Šentjur je skupaj s krajevnimi organizacijami razpolagalo s 115.157 evri prihodkov, od tega so jih na krajevnih organizacijah zbrali 19.550 evrov, 17.880 evrov je združenju namenil RK Slovenije, Občina Šentjur pa 39.760 evrov. Med drugimi prihodki je prihodek 12.676 evrov za sofinaciranje javnih del, 19.405 evrov pa od prodaje storitev iz dejavnosti.

Poročila so soglasno potrdili. Za naslednje štiri leta so soglasno potrdili tudi sekretarko OZ RK Andrejo Tisel, ki se je izkazala z dobrim delom. Regijski koordinator RK Aleš Vrečko je na koncu seje povedal tudi novico, da se bo glavnemu odboru Rdečega križa Slovenije pridružil tudi mag. Štefan Tisel, ki je predsednik šentjurskega združenja.

(Jure Godler)

Sorodne novice

Organizirali srečanja za starejše in predstavitev oživljanja

Jure Godler

Postanimo humanitarni, darujmo kri

Jure Godler

Bron in zlato civilne zaščite Andreji Tisel in Janku Cerkveniku

Jure Godler

Sporočilo za javnost: Zbiramo hrano. Lahko prispevaš?

Jure Godler

Odprli Pandorino skrinjico v zdravstvu

Jure Godler

Široka paleta aktivnosti za člane Rdečega križa

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več