18.5 C
Šentjur pri Celju
23/05/2024
sentjur.net

Rosvita Pesek o življenju dr. Jožeta Pučnika

Šentjur, 21. 6. 2014 – Dr. Rosvita Pesek je na vrtu Ipavčeve hiše predstavila svojo knjigo z naslovom Pučnik. Peskova je prejela kar dve vabili na predstavitev knjige, skoraj istočasno – od Knjižnice Šentjur in JSKD Šentjur, zato sta tako direktorica Tatjana Oset kot vodja izpostave Anita Koleša združili moči in skupaj organizirali zanimivo predavanje o enem izmed očetov slovenske osamosvojitve.

Novinarka in raziskovalka se je poglobila v življenje dr. Jožeta Pučnika in ga skušala predstaviti čim bolj verodostojno. Pokukala je v njegovo življenje in se poglobila v njegov značaj in trdoglavost. Zaradi kritičnega razmišljanja so mu najprej onemogočili opravljati maturo, zato jo je moral opravljati kot zasebnik. Zaradi ostrega jezika v Reviji 57 in reviji Perspektive je bil obsojen na devet let strogega zapora v Mariboru. Po sedmih zaporniških letih, ko ni dobil službe, je emigriral v Nemčijo, kjer je delal kot pristaniški delavec. Nato je v Hamburgu doštudiral in doktoriral. Je ustanovitelj Demokratične opozicije Slovenije, koalicije novonastalih slovenskih demokratičnih političnih strank, ki je na prvih svobodnih volitvah leta 1990 zmagala in povedla Slovenijo na pot demokratizacije in tržnega gospodarstva.

Na nepomembnem sestanku je v DEMOS-u določil datum plebiscita in postavil ostale politike pred dejstvo, da je potrebno ukrepati. Rosvita Pesek je svoje predavanje podkrepila s projekcijo in z izseki televizijskih pogovorov. Za kulturni intermezzo je poskrbela šentjurska vokalna skupina Cabaret, ki je zapela nekaj Ipavčevih pesmi. V Cabaretu pojejo Urban Kolar, Peter Tovornik, Matevž Pušnik in Matic Plemenitaš. (J. G.)

Sorodne novice

F.A.Y.N. turneja med knjigami

Jure Godler

»Pogosto majhna reč veliko velja«

Tjaša Ferlež

Rosvita Pesek na uvodnem srečanju šolskega leta

Jure Godler

Prevorski gasilci organizirali usposabljanje z AED-napravo

Jure Godler

Knjiga o znanem Šentjurčanu Josipu Čretniku je zagledala luč sveta

Jure Godler

Dimek prebiral “pozabljene pesmi”

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več