21.9 C
Šentjur
20/07/2019
sentjur.net

Sedma, pravljična Citrarska pomlad

Prevorje, 12. 4. 2019 – »Nekoč, pred sedmimi  leti, je za sedmimi gorami, za sedmimi vodami živela in še danes živi naša dobra glasbena vila, po imenu Jasmina. Začela je ustvarjati pravljico, ki združuje ljubitelje citer. Eni nanje igrajo, drugi njihov zven radi poslušajo,« so s temi besedami odprli vrata pravljičnega sveta 7. Citrarske pomladi, ki se je v organizaciji Kulturnega društva Prevorje  odvila v večnamenskem prostoru tamkajšnje šole.

V okviru KD Prevorje med drugim deluje citrarska sekcija, katero vodi vedno bolj uveljavljena in prepoznavna citrarka Jasmina Levičar. Slednji gre zahvala za še en čudovit citrarski, nadvse dobro obiskan, dogodek. Sedmica je pravljično število, zato so ga mladi napovedovalci, Jasminina hči Zala ter sin Jan in njuna prijatelja, brata Anej ter Maj Dimec nadvse  prikupno, sproščeno in vedro prepletali s povezovanjem skozi celo prireditev.

Levičarjeva pa je zopet poskrbela za pestro in razgibano medgeneracijsko predstavitev, naj bo ob samih citrah ali pa v sozvočju različnih instrumentalnih izvedb, s petjem ali brez. Prvi so se predstavili LUŠni citrarji iz Ljudske univerze Šentjur in s citrarskimi zveni stopili na pot prireditve. V nadaljevanju so s svojimi nastopi navduševali:  najmlajši princeski Katja Uduč, Eva Sluga, nato Eva in Sara Dobnik,  Ela Senica in Sabina Zaman, Maruša in Gašper Vidmar ter Natalija Plemenitaš Fuchs s svojima mladima princeskama.

Stkana številna prijateljstva

Pravljično število tri z najplemenitejšimi družinskimi vrednotami , prepleteno z  glasbo so se nato spletali Ana, Neža, Lenart Ploštajner ter Vika Golčer, Nina in Luka Okrožnik. »Prijatelji ne živijo samo v harmoniji, kot pravijo nekateri, temveč tudi v melodiji. Glasbeno pravljico pišejo tudi prijatelji v OŠ Lesično. Vse zaradi pesmi,«napove Anej natopajoče iz OŠ Lesično Tejo, Majo, Niko, Ano,  Domna, Gašperja, Evo ter Manco, katerih mentor je bil Matej Romih. Vsi so se združili zaradi pesmi. Pri drugi sta se jim pridružila še Jure in Nika.

Benjamin in Kristina Planko sta poznana že širše, saj ju vabijo na različna družinska praznovanja, rada pa se odzoveta tudi povabilom članov humanitarnih organizacij, ki nato skupaj obiskujejo in razveseljujeo starejše krajane na domovih.  Na prevorskem odru pa se jima je pridružila še prijateljica Rebeka Koprivc.  Ob spremljavi harmonikarja Draga Žekarja in citrarke Jasmine Levičar ter bas kitarista Franca Štrajharja so se predstavili tudi prevoski ljudski pevci. Slednji so skupaj z LUŠnim orkestrom ob citrah zapeli še pesem Za luštne ljudi, avtorice Majde Rezec.  S pesmijo Mi, Zveneče jelše pa so navdušili še člani Zveneče Jelše iz Šmarja pri Jelšah, katerih mentorica je prav tako Levičarjeva. Iz svojega bogatega repertoarja so članice trio Glas strun raznežile s pesmijo Srne, pri pesmi Despasito pa sta se triu pridružila še Iva Čede in Domen Tisel na cajonu.

Prejela številne čestitke

Prvi del pravljičnega večera je Levičarjeva zaključila v tonu globokih zahval vsem, ki so pripomogli pri organizaciji ter Mileni Kajtna, ki je napisala vezni tekst. Navdušenja nad samo prireditvijo ni mogel skrivati znani slovenski citrar Peter Napret, ki je redni obiskovalec Prevorja ob takšnih priložnostih. Prav tako tudi župnik iz Senovega Janez Turinek. Kako Citrarska pomlad povezuje in kuje sodelovanja z drugimi glasbeniki, dokazuje tudi letošnja pomoč bas kitarista, sicer člana ansambla Mladika Franca Štrajharja in drugih.

Hans Cristian Andersen je zapisal: “Življenje vsakega je ena pravljica. Z vsemi detajli in niansami. Od revščine do bogastva, slabega in dobrega, žalosti in veselja. Vendar najlepše v vseh pravljicah je zadnji stavek: in živeli so srečno do konca svojih dni. Naj bo to tudi stavek, ki zaključuje naš koncert. Kajti čaka nas gostija,” je zaključila Levičarjeva in vse obiskovalce povabila na nadaljnje druženje ob hrani in pijači ter harmonikarskih vižah Draga Žekarja in Žiga Polšaka.

(Majda Rezec , foto: Franci Hrovatič)

Sorodne novice

Kulturno društvo Prevorje ima novo vodstvo 

Jure Godler

Citrarka nabira blesteče in odmevne nastope

Jure Godler

Cvetje v jeseni pričarali v Dramljah

Jure Godler

Ko se Teden otroka kar ne konča …

Jure Godler

Citrarji na  5. Pikniku pod kozolcem

Jure Godler

Leto zaključili tudi na Ljudski univerzi Šentjur

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več