5.5 C
Šentjur pri Celju
02/12/2023
sentjur.net

Šentjurjevo: Razglasili naj vina, kruh in salame

Šentjur, 21. 4. 2017 – Že tradicionalno na Šentjurjevem razglasijo najboljša vina, pred nekaj leti pa so se vinom pridružili še kruh in salame. Komisije so svoje delo opravile že nekaj dni prej. Župan mag. Marko Diaci je izpostavil, da vremenske težave zadnjih nekaj let vedno prizadenejo tudi vinogradnike, pozeba jim tudi letos ni prizanesla. Preden sta skupaj z mestnim viničarjem Jurijem Malovrhom razglasila Ipavčeva vina, pa je poudaril, da komisija ni imela težkega dela, saj so vsi vzorci, ki so se potegovali za županova vina, bili vsi zelo kakovostni in karkoli bi komisija izbrala, ne bi mogla izbrati narobe. Vino z imenom Gustav Ipavec je postala modra frankinja 2016 vinogradnika Antona Krofla, vino Benjamin Ipavec je saugvion letnik 2016 vinogradnika Edvarda Kolarja, vino Josip Ipavec je postal Rumeni muškat vinogradnika Jureta Zdolška, priznanje pa je v njegovem imenu prevzel oče Martin Zdolšek. Vina Turistične kmetije Zdolšek so županova vina že kar devet let zapored. Jurij Malovrh se je zahvalil za pomoč tudi Francu Jagru in mu ob osebnem prazniku – praznoval je 70 – let izročil darilo, zahvale pa sta prejela tudi Staška Buser in nekdanji predsednik vinogradniškega društva Edi Kolar.

Komisija je podelila priznanja vsem, ki so svoja vina prinesli na ocenjevanje. Letnik vin 2016, ki sta ga doleteli dve pozebi, sneg in toča, je pustilo posledice tudi na grozdju in zato so bile ocene malo nižje kot leto poprej. Prinešenih je bilo 75 vzorcev, od teh jih je bilo šest izločenih. Podelili so 31 zlatih priznanj, 36 srebrnih priznanj in eno bronasto priznanje.

Podelili so tudi priznanje za najboljši kruh. Spregovorila je predsednica Društva kmetic Mavrica Šentjur, Martina Volarič, ki je povedala nekaj besed o ocenjavanju kruha. Poudarila je, da je napečen kruh potrebno objektivno oceniti, kar pa ni lahko, saj je kvaliteta vseh zelo dobra. Sprečenih in ocenjenih je bilo 28 kruhov, od tega je komisija podelila 22 zlatih, eno srebrno in pet bronastih priznanj.

Ocenjevali so tudi salame in predsednik komisije Jože Štiglic je povedal nekaj dejstev v zvezi z ocenjevanjem. Ocenili so 16 vzorcev salam, kar je manj kot lani, ter podelili pet zlatih priznanj, dve srebrni in dve bronasti. Salame so bile zaradi zime bile po večini malo preveč zasušene, vendar zelo dobre kakovosti. Naj salamo je na ocenjevanje prinesel Alojz Krajnc. (Jure Godler)

 

Sorodne novice

Vinogradniki prejeli priznanja za “korončke”

Jure Godler

Izbrali so protokolarna Ipavčeva vina

Jure Godler

Šentjurjevo otvorili s podelitvami priznanj in z razstavami

Jure Godler

Izbrali protokolarna vina

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več