18.5 C
Šentjur pri Celju
23/05/2024
sentjur.net

Široka paleta aktivnosti za člane Rdečega križa

Dobje, 17. 4. 2018 – Delegati prostovoljk in prostovoljcev krajevnih organizacij Rdečega križa ter Območnega združenja Rdečega križa so se zbrali na redni seji zbora članov v Gostilini pri Olgi v Dobju. Uvodoma so jim zapeli pevci Mladinskega pevskega zbora Dobje, ki ga vodi Slavica Rajh, za njimi jim je zaigral neutrudni dobjanski muzikant Peter Frece, ki je zbrane povabil v nedeljo v Gorico pri Slivnici, kjer bo praznoval 30-letnico glasbene poti. Pozdrav delegatov je pripadal predsedniku šentjurskega RK mag. Štefanu Tislu, ki se je zbranim zahvalil za trud, čas, energijo in upanje, ki ga vlivajo ljudem v stiski. Besedo je predal delovni predsednici Mileni Senica Verbič, ki je formalno vodila zbor članov.

V letu 2017 so v OZRK izvedli 13 krvodajalskih akcij, nekateri pa so kri darovali direktno v Splošni bolnišnici Celje. Skupaj pa je darovalo kri kar 1213 krvodajalcev iz Šentjurja in Dobja. Za krvodajalce so lani organizirali 4 izlete, ob tem pa so se združevale krajevne organizacije. Vse leto organizirajo tečaje prve pomoči za voznike, pod okriljem RK pa pri nas delujejo kar tri ekipe prve pomoči. Ena od teh ekip pa je zmagala na regijskem preverjanju znanja in dosegla odlično peto mesto na državnem preverjanju v Kobaridu. Ekipa je tudi sodelovala pri glasilskih vajah.

Razdelili so 34.522 kg hrane

Še vedno je ena prioritetnih aktivnosti humanitarnost, kjer so pomagali družinam, ki so jih prizadele nesreče in so naenkrat ostali brez strehe nad glavo. V skladišču RK dela prostovoljno 6 oseb, razdelili pa so 454 prehrambenih paketov in 454 enot pralnega praška. Razdelili so tudi 4.084 kg moke, 6.112 kg testenin, 2.168 kg riža, 15.485 l mleka, 2.614 l olja, 1.962,4 kg konzerviranega fižola in 2.126,8 kg konzerviranih pelatov, ki so jih prejeli preko Sklada za evropsko pomoč najbolj ogroženim. Organizirajo srečanja starejših, bolnih, osamljenih in invalidnih oseb, nekatere so ob njihovih jubilejih tudi obdarili. Organizirajo tudi postaje, kjer si občani lahko dajo brezplačno izmeriti krvni tlak, holesterol v krvi in sladkor. Dvanajst postaj je obiskalo 419 udeležencev. Prav tako so v Tednu otroka organizirali humanitarno kacijo Drobtinica – Otroci za otroke in številne druge aktivnosti.

V finančnem načrtu so za letošnje leto predvideli 115.834 evrov prihodkov ter za 1500 evrov več stoškov. Vsa poročila in plane so delegati na seji sprejeli soglasno in ob tem dali tudi podoporo vodstu RK in sekretarki Andreji Tisel, da opravljajo res odlično delo. (Jure Godler)

Sorodne novice

Zbrali eno tono izdelkov pomoči za Ukrajino

Jure Godler

Defibrilator sedaj tudi v Športnem parku Šentjur

Jure Godler

Na pomoč SB Celje tudi člani Rdečega križa Slovenije

Jure Godler

Organizirali srečanja za starejše in predstavitev oživljanja

Jure Godler

Postanimo humanitarni, darujmo kri

Jure Godler

Razdelili 28 ton hrane

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več