9.2 C
Šentjur pri Celju
31/10/2020
sentjur.net

Slivniški in planinski čebelarji zavzeli madžarsko morje

Blatno jezero, 28. 9. 2018 –  Čebelarsko društvo (ČD) Slivnica pri Celju je skupaj s ČD Planina pri Sevnici organiziralo strokovno ekskurzijo, katere pot je sedeminšestdeset udeležencev vodila na skrajni severovzhodni del Slovenije in preko meje na Madžarsko. Pri stolpu Vinarium so se srečali s člani Čebelarske zveze Lendava, po kratkem postanku, prijetnem klepetu in izmenjavi izkušenj pa so se skupaj s prevajalcem in čebelarjem ČD Lendava napotili proti Madžarski. Tam so obiskali enega večjih čebelarjev, ki gospodari z več kot 200 panji čebeljih družin. Obisk so zaokrožili z degustacijo medu, medice in žganja.

Po končanem ogledu so pot nadaljevali  proti Blatnemu jezeru, ki je eno največjih jezer v Evropi, zagotovo pa največje na Madžarskem. Njegova površina se razteza na  592 km2 in leži na nadmorski višini 104 m, zato ga imenujejo kar madžarsko morje. Povprečna globina jezera je 3,2 m, največja pa 11 m, skupne obale jezera pa je 254 km. V enem največjih turističnih naselij ob jezeru so se čebelarji tudi ustavili, se sprehodili ob številnih stojnicah, poskusili njihove pikantne specialitete in degustirali njihova kakovostna vina. Po malo daljšem postanku so pot nadaljevali do pristanišča in se s popeljali še s trajektom na drugo stran, kjer jih je čakal avtobus. Vračanje proti domu se je podaljšalo v Dobrovniku z zgodnjo večerjo, ob prijetnem vzdušju in ob vtisih dneva tudi s številnimi koristnimi doživetji. (Majda Rezec, foto: arhiv ČD Slivnica pri Celju)

Sorodne novice

Prejeli smo: Shod slepih in slabovidnih žena iz vse Slovenije

Jure Godler

Prehodili pot od Sloma do Nove Cerkve

Tjaša Ferlež

Nova Slovenija – krščanski demokrati na izletu v Ljubljani

Tjaša Ferlež

7 de’ci na končnem izletu nastopili kar šestkrat

Jure Godler

Članice Društva kmetic Mavrica so se podale na izlet v Celje

Jure Godler

Z gasilsko salamo v Vipavsko klet

Tjaša Ferlež
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več