25.7 C
Šentjur pri Celju
12/06/2021
sentjur.net

Šole in vrtci so zaprti od ponedeljka, glasbena šola pa od danes

Šentjur, 12. 3. 2020 – Slovenijo in s tem tudi naš Šentjur je zajel val pandemije, ki jo je razglasila WHO (Svetovna zdravstvena organizacija).Obenem pa WHO svari pred paniko in strahom, ki bi lahko zavladala. Po tem, ko so v sosednjem Šmarju pri Jelšah na tamkajšnji osnovni šoli odkrili primer koronavirusa, ki naj bi ga imela profesorica, se je premier Slovenije Marjan Šarec odločil, da se s ponedeljkom zaprejo vrata vseh vrtcev in šol v Sloveniji. “Gre za ukrep, ki je v teh okoliščinah nujen,” je še zapisal na Twiterju. Vrata OŠ Šmarje pri Jelšah pa so že zaprta. Prav tako se po tekočem traku odpovedujejo tudi vse napovedane prireditve v naši občini. Danes je zaprla vrata tudi Glasbena šola Šentjur in odpovedala pouk.

Župan Občine Šentjur mag. Marko Diaci in načelnica Upravne enote Šentjur pri Celju sta danes sprejela ukrep o ZAPRTJU občinske stavbe, občinskih prostorov ter prostorov upravne enote, za vse stranke (Mestni trg 10, 3230 Šentjur). Zaprta bo tudi javna blagajna. Za nujne zadeve so javni uslužbenci in strokovne službe tako UE kot občine na voljo preko telefona, elektronske pošte in sprejemnice v pritličju – vhod v stavbo. Ukrep začne veljati nemudoma in velja do preklica.

Občina Šentjur in Direkcija RS za infrastrukturo obveščata, da se zaradi preventive pred širitvijo koronavirusa za nedoločen čas prestavlja predstavitev projekta Ureditev regionalne ceste Dole–Šentjur – ureditev krožišča pri Osnovni šoli Franja Malgaja Šentjur, skupaj s podhodom za pešce in ureditvijo križišča pri stadionu, napovedana za sredo, 18. marca 2020, ob 17. uri (sejna dvorana občine).

Večina prireditev v Občini Šentjur je odpovedana, prosimo, če se za točne informacije obrnete na posamezne organizatorje dogodkov. Odpovedani so dogodki v Ipavčevem kulturnem centru Šentjur, večji športni dogodki, občni zbori ter večje aktivnosti članov Gasilske zveze Šentjur.

Koronavirus

Na spletu krožijo številne informacije, ki so lahko uporabne (ali pa tudi ne). Potrjeno dejstvo je, da se simptomi z okužbo ne bodo pokazali več dni – med 2 in 12 dni. V Sloveniji se izvajajo testiranja za koronavirus, rezultate pa lahko spremljate na tej povezavi.

Simptomi

  • slabo počutje
  • utrujenost
  • nahod
  • vročina
  • kašelj
  • pri težjih oblikah pomanjkanje zraka

Koronavirus se širi kapljično, kar pomeni, da je potreben stik z okuženim, priporočena razdalja pa naj bi bila 1,5 metra med osebami. Zavedati se moramo tudi dejstva, da kašljanje lahko kapljice odnese do 3 metre daleč. Na NIJZ (Nacionalni inštitut za javno zdravje) pa poudarjajo, da bivanje z bolnikom v istem prostoru na razdalji 1,5 metra ne predstavlja tveganja.

Svetujemo

  • Izogibajte se množicam ljudi in stiku.
  • Umivajte in razkužujte si roke.
  • Pijte vodo vsaj na 15 minut (segreto nad 27 stopnij celzija).
  • Hodite v naravo.

S strani JZ Zdravstvenega doma Šentjur velja naslednji poziv: Pacienti, ki sumite na okužbo s koronavirusom, NE vstopajte v zdravstveni dom, ampak pokličite na telefonsko številko 037 46 24 00 ali na telefonsko številko dežurnega zdravnika 031 650 334 in počakajte na prihod zdravstvenega delavca.

ZD Šentjur NE izvaja postopka odvzema brisa, najbližja ustanova, ki to izvaja v naši regiji, je Splošna bolnišnica Celje. V Splošni bolnišnici Celje so vzpostavili posebno telefonsko številko, na katero lahko pokličejo osebe, ki imajo znake okužbe s koronavirusom (kašelj, povišana telesna temperatura nad 38 stopinj Celzija, otežkočeno dihanje, prihajajo z ogroženega območja oz. so bili v stiku z okuženimi osebami). Dobili bodo navodila, kako ukrepati oz. priti do ustrezne zdravstvene pomoči. Telefonska številka je 03 423 30 79, dosegljiva je 24 ur na dan. (Jure Godler)

Sorodne novice

Reportaža: Razlike v znanju učencev so se poglobile

Jure Godler

Župan Diaci: “Ne izgubljajmo energije z jezo in prepiri zaradi vrste pred banko”

ViP

Bodimo odgovorni, upoštevajmo ukrepe!

ViP

Občina prepovedala uporabo vseh športnih in javnih površin

ViP

Strožji ukrepi: od petka nošenje mask tudi na prostem

ViP

V prvi polovici septembra v Šentjurju 16 okužb

ViP
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več