14.5 C
Šentjur pri Celju
11/08/2022
sentjur.net

Sprejeli lokalni program kulture in strategijo mladinskega dela

Šentjur, 21. 12. 2021 – Zadnja seja občinskega sveta Šentjur v letu 2021, je znova v duhu ukrepov za omejevanje širjenja koronavirusa, potekala v primerno veliki športni dvorani OŠ Hruševec Šentjur. Uvodoma so šentjurski skavti županu mag. Marku Diaciju in občinskim svetnikom prinesli lučko miru ter prebrali božično poslanico.

Potem ko je Državni zbor RS potrdil amandma k proračunu Republike Slovenije, ki je namenil skoraj 2 milijona evrov za nadomestno gradnjo Podružnične osnovne šole Kalobje, je svoj delež v občinskem proračunu morala zagotoviti tudi Občina Šentjur. Zato je župan dopolnil dnevni red seje občinskega sveta s točko sprememb in dopolnitev občinskega proračuna za leto 2022. Ker se je v Načrt razvojnih programov Občine Šentjur dodal projekt obnove v potresu poškodovane šole POŠ Kalobje, je posledično bilo potrebno  vnesti spremembe v proračun občine za leto 2022.

Lokalni program kulture

Lokalni program kulture je operativen dokument razvojenga načrtovanja kulturne dejavnosti, ki se sprejema za obdobje petih let – od 2021 do 2025. Program je sestavljala komisija, katere predsednica je bila Marija Rataj, ki je tudi predsednica Zveze kulturnih društev (ZKD) Šentjur. Priprava lokalnega programa kulture je potekala v letu, ko se na lokalni kot na nacionalni ravni obeležuje leto Josipa Ipavca, saj je letos, natančneje 8. 2. 2021, minilo 100 let od njegove smrti. Komisija je tudi ugotovila, da obstaja na področju kulture velik kadrovski in vsebinski potencial, manjka pa okrepljena povezava med kulturo in ostalimi področji – od turizma, izobraževanja, športa, turizma, delovanje mladih.

Občina Šentjur za kulturno dejavnost namenja 570.000 evrov, kamor so šteti tudi vzdrževanje spominskih obeležij, kulturnih spomenikov, dejavnost muzejev, nakup knjig za knjižnico, vzdrževanje nekaterih objektov, delovanje IKC Šentjur itd … . V SWOT analizi je komisija ugotovila, da je pri nas kulturna dejavnost razvita in raste iniciativa mladih. Pri nas je razvita kulturna tradicija in zgodovinske znamenitosti, da domači organizatorji izvajajo tudi odmevne prireditve. Med slabosti pa so našteli izseljevanje iz Zgornjega trga, veliki finančni izdatki za obnovo objektov, premalo povezav med turizmom in kulturo, nepovezanost izvajalcev s področja kulture in razpršenost.

Pripravljalci dokumenta so se ustavili tudi pri viziji kulture v Občini Šentjur, ki bi šentjursko kulturo lahko, zaradi rodbine Ipavec, promovirali kot zibelko slovenske glasbe. Med strateške prioritete so izpostavili oživljanje kulturnega življenja v starih tržkih jedrih in vzpostavitev vzvodov za partnerstvo z ostalimi področji. Med drugim izpostavljajo, iskanje novih virov financiranja ter promocijo kulture.

Razvoj mladinskega dela

Občinski svet Občine Šentjur je sprejel tudi strategijo razvoja mladinskega dela Občine Šentjur s katerim bi začrtali in usmerili razvoj mladih in ustvarjati podporno učno okolje za pridobivanje izkušenj in veščin izven formalnega izobraževanja. V občini Šentjur je bilo v mesecu novembru 2020 registriranih 2.942 mladih med 15. in 29. letom starosti. Od tega 721 dijakov in 694 študentov. Cilj sprejete strategije je. Da je med mladimi potrebno poudariti pomen neformalnega izobraževanja, ustvarjati nove učne priložnosti zanje ter jih ustrezno informirati o priložnostih za pridobivanje različnih znanj in veščin v lokalnem okolju. Hkrati je pomembno, da se podpre društva in organizacije, ki v lokalnem okolju nudijo mladim učno okolje za njihovo osebnostno in karierno rast. Strategija ugotavlja tudi pomembnost vključevanja mladih v mehanizme in organizacije, ki skrbijo za uveljavljanje in zastopanje mladih ter da se mladim omogoča razvoj podjetnosti. Izpostavili so tudi možnost delovanja na prostovoljni ravni, da jim je omogočeno kulturno umetniško udejstovanje in druge aktivnosti s področja mladih.

Še en mandat direktorici ZD Šentjur

Občinski svetniki so potrdili tudi Melito Tasić Ilić za direktorico Zdravstvenega doma Šentjur. So pa svetniki v razpravi izpostavili tudi težave z zdravnikom na Zdravstveni postaji na Planini pri Sevnici. Trenutna zdravnica zaradi porodniškega dopusta ni prisotna. Planinčani pa zdravniku, ki bi imel interes delati prakso na Planini pri Sevnici nudijo tudi stanovanje. Župan je izpostavil pomanjkanje kadra ne samo na Planini ampak tudi v Zdravstvenem domu Šentjur. (Jure Godler)

Sorodne novice

Kulturno obarvani dnevi na OŠ Hruševec Šentjur

Jure Godler

Občina Šentjur z najvišjim proračunom do sedaj

Jure Godler

Na OŠ Hruševec Šentjur ob Dnevu varne rabe interneta

Jure Godler

Sestal se je novi občinski svet

Jure Godler

Izredna seja brez županove koalicije in brez sklepa

Jure Godler

IKC bo organizacijska enota Knjižnice Šentjur

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več