1.4 C
Šentjur pri Celju
02/12/2022
sentjur.net

Šranga na Javorju

Šranga je stari običaj, ki je v mestih že popolnoma izumrl, a na vaseh še vedno živi. Tokrat so šrango postavili Javorčani in tako preprečili pobeg neveste Romane Mansutti in njenega izvoljenca Bojana Bračka. Procesija svatov se je morala ustaviti na predhodnici prave šrange pri vaškem gasilskem domu, kjer se je povorka peljala skozi vodno zaveso, nato pa se je počasi v spremstvu konjenikov premaknila v vas Javorje. Tam je povprek ceste stala šranga in okoliški mladci okoli nje. “Neveste ne damo, zanjo hočemo najmanj 30.000 EUR,” je zahteval vodja vaščanov Skale. Ženin ima dve možnosti: ali odsluži in s tem zmanjša vsoto ali pa naj plača, če hoče deklino iz vasi.
Seveda je Bojan poprijel za delo in odgovorjal na vprašanja. S tem so na duhovit, nevsiljen način odlično predstavili vse kmečke običaje – od sekanja in žaganja drv, vinarstva, izdelave slamnate strehe do obešanja perila in natančno merjenje riža. Doto je uspešno zbil le na 10.000 EUR, ostalo pa so s fanti počasi manjšali, da je ženin na koncu plačal 200 EUR, nevestina priča pa je navrgel še nekaj petstotakov nenavadne barve in oblike, ki so se jih fantje zelo razveselili in zatlačili za klobuke. Po tem, ko so prežagali šrango, sta svojo pot do cerkve Sv. Helene lahko nadaljevala tudi ženin in nevesta. Pohvaliti moramo organizacijo samega dogodka, za katerega so se Javorčani zelo potrudili.

Sorodne novice

Za roko jo je zaprosil kar na vrhu Triglava

Tjaša Ferlež

Njun najlepši dan je bil tradicionalen in čaroben

Jure Godler

Poroka: Glasba je kriva za njuno ljubezen

Tjaša Ferlež

Prejeli smo: Šrangarji skoraj preprečili poročno slavje

Jure Godler

Odprli odsek Javorje-Vinarje

ViP

Klopotec ponovno klopoče

Zoran Borovšak
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več