6.7 C
Šentjur pri Celju
06/04/2020
sentjur.net

Šranga na Sveti Heleni

Javorje, 27. 9. 2014 – Stari slovenski običaji ob poroki počasi tonejo v pozabo, zlasti v urbanih središčih. Da “šranganje” ne bi povsem zamrlo, poskrbijo tudi lokalna društva, še posebej ob poroki kakšnega vidnejšega člana. Tokrat so združila moči kar tri društva – Prostovoljno gasilsko društvo Slivnica, Planinsko društvo Žusem in Društvo Sveta Helena – in pripravila nevsakdanje ustavljanje svatbene povorke.

Ženin in nevesta, Simon Mansutti in Barbara Burger, sta ob cerkvici sv. Helene nepričakovano naletela na vodni most, kjer so avtomobile svatov poškropili slivniški gasilci. Seveda je nekaj malega letelo po ženinu, nevesti ter tudi po ostalih svatih. Simonu in Barbari so nato čestitali še žusemski planinci, ki so jima postavili sprevod s pohodnimi palicami. Zaželeli so jima veliko sreče, ženinu pa dejali, da “sploh ne bi razmišljal o tem, da bi kdaj izstopil s predsedniškega mesta društva”. Podarili so mu novo plezalno opremo, ki jo je moral pomeriti ter preizkusiti. Čestitali so jima tudi gasilci in predsednik Milenko Tanjšek in jima v spomin podarili uro. “Če pa bi se kdaj ura ob menjavi baterije vžgala,” so ženinu in nevesti podarili še gasilni aparat.

Zadnjo preizkušnjo so jima zastavili člani in članice Društva Sveta Helena, ki so sredi ceste “zasadili” vinsko trto. Ženin in nevesta sta morala odgovarjati na zanimiva vprašanja. Nevesta se je preizkusila tudi v trgatvi, rezitvi trte ter nazadnje v pitju vina. Harmoniko je raztegnila aktualna vinska kraljica Valerija Tanšek. Člani društva so jima zapeli in podarili darilo. Povorka svatov je nato lahko nadaljevala proti cerkvici sv. Helene, kjer sta ženin in nevesta svojo ljubezen zapečatila tudi pred Bogom. (Jure Godler)

Sorodne novice

Vinski kraljici Svete Helene se je pridružil še górman – vinar

ViP

Prejeli smo: Šrangarji skoraj preprečili poročno slavje

Jure Godler

Prejeli smo: Izlet v Vulkanland

Jure Godler

Razpršeno in mokro na Stolp ljubezni

Jure Godler

Na star način martinovali na novi lokaciji

ViP

Osvojili tudi Stolp ljubezni

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več