21.1 C
Šentjur pri Celju
13/04/2024
sentjur.net

Štajerke na Lušt’n izlet v Prekmurje

Šentjur, 2. 7. 2019 – V torek so se članice društva kmetic Mavrica iz Šentjurja odpravile na strokovno ekskurzijo v Prekmurje, kjer so si ogledale nekaj lepot, ki jih na ogled ponuja Prekmurje. Zjutraj so se z avtobusne postaje v Šentjurju podale na pot proti prekmurskim ravninam, kjer so se najprej ustavile na domačiji Passero v Tešanovcih, ki so si jo ogledale in se okrepčale z malico, in sicer z domačim kruhom in suhomesnatimi izdelki z namazom, kozarcem hišnega vina ali soka in čokoladnim pralinejem. Nato so se odpeljale do Bukovniškega jezera, ki je znano po energetskih točkah. Ob jezeru se nahaja kapelica sv. Vida in pod njo istoimenski studenec. O njegovi čudodelnosti so domačini prepričani od nekdaj. Po ustnem izročilu se je mnogim izboljšal vid ali so celo spregledali, če so si z vodo pri sv. Vidu izpirali oči.

Še v Lušt in na kosilo

Svojo pot so nadaljevale do LUŠTne domačije, kjer gojijo LUŠTne paradižnike, ki zorijo pod toplim prekmurskim soncem. Tam so si ogledale proizvodnjo paradižnika LUŠT in ga nato tudi degustirale. Ker pa se po dolgem potepanju prileže tudi kosilo, so se ženske odpravile na tipično prekmursko kosilo (bograč in prekmursko gibanico) na eno izmed najstarejših in zelo priznanih turističnih kmetij – Tremel v Bokračih pri Puconcih.

Brez degustacije in ogleda vinske kleti nobena ekskurzija ni popolna, zato so se po kosilu, med potjo domov, ustavile še v Gornji Radgoni, kjer so si ogledale Vinsko klet Radgonske Gorice. Ogledale so si kleti Pod skalo, Pod rimskim kolesom in Pod slapom. V kleti Pod slapom so degustirale tudi Zlate Radgonske penine in eno mirno vino. Po lepo zaključenem dnevu so se polne novih informacij, lepih vtisov in dobre volje vrnile domov.

(Tjaša Ferlež)

Sorodne novice

Društvo kmečkih žena Mavrica: Z dobro voljo na pot

Tjaša Ferlež

Gasilski veterani na strokovni ekskurziji

Tjaša Ferlež

Društvo kmetic Mavrica na izletu

Jure Godler

Štajerci v Prekmurje

Jure Godler

TVU v Prekmurje

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več