6 C
Šentjur pri Celju
18/10/2021
sentjur.net

Svet skozi Gajaševe oči

Šentjur, 24. 2. 2017 – Bralna značka za odrasle, projekt, ki se je med zahtevnejšimi bralci Knjižnice Šentjur že res dobro prijel, se je letošnje bralno leto zaključila v Ipavčevem kulturnem centru. Uvodoma je spregovorila direktorica Knjižnice Šentjur, Tatjana Oset, ki je poudarila, da je pomembno, da bralci posegajo predvsem po slovenskih avtorjih ter da projekt Bralna značka poskrbi ravno za to, da se berejo tudi knjige, ki bi sicer ostale na policah. Pa ne zato, ker ne bi bile kvalitetne, ampak ker so namenjene zahtevnejšim bralcem.

Na oder je nato stopil vsem dobro poznani Pišti Gajaš, glavni lik filmske uspešnice Petelinji zajtrk, ki je za filmoma Gremo mi po svoje in Pr’ Hostar tretji najbolj gledani slovenski film vseh časov. Predstava z naslovom Gajaš arestant nam razkrije Gajašev svet po tem, ko je v filmu ustrelil Lepca. Dobitnik Borštnikovega prstana, sicer pa član ansambla Drame SNG Maribor, Vlado Novak, je s svojim likom, ki je zaradi pretepa med arestanti zaprt v samici, zbrani publiki hudomušno podal svoj pogled na sistem, ljudi ter z njimi delil svoje spomine, tudi na čas bivšega sistema, na katerega lik goji posebne spomine, še posebej na glasbo, saj je Gajaš med monokomedijo tudi večkrat zapel. Kljub temu, da se zaveda svojih nepravilnosti, zaradi katerih ga je roka pravice postavila za zapahe, ostane zvest sebi ter svojim konservativnim načelom.

V dobri uri predstave, ki je tako kakor film nastala pod peresom Ferija Lainščka in režije Marka Naberšnika, se je publika dobro nasmejala, morda na trenutke celo nekoliko zamislila. Večer je zaključila direktorica knjižnice, ki je z igralcem izmenjala tudi nekaj besed, med katerimi je Novak tudi izpostavil, da je knjiga vedno tista, pri kateri lahko najdeš prostor zase. (Vid Palčnik, foto: Kvirina Martina Zupanc)

Sorodne novice

Predstavili knjigo o Josipu Ipavcu – Slovenski Mozart

Jure Godler

Knjižnica Šentjur uvaja brezstično izposojo

ViP

Zaključek bralne značke: Kultura od glave do repa

Jure Godler

Glasbeni presežek na ploščadi IKC

Jure Godler

Glasbena spominska knjiga Ipavcev

Jure Godler

Malčkom podelili bralna priznanja

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več