21 C
Šentjur pri Celju
27/05/2022
sentjur.net

Svetinov vrt ponovno zaživel

Šentjur, 26. 5. 2019 – Po desetletjih je zapuščeni vrt ob nekdanji Svetinovi hiši, kjer je pred leti imela domovanje Knjižnica Šentjur, danes pa je objekt namenjen društvom ljubiteljske kulture – Center kulture Gustav, ponovno zaživel. Ne sicer v polnem sijaju, kot je cvetel pred 60 leti, vendar tudi organizatorji pobude – kulturniki z vodjo šentjurske izpostave Anito Koleša – niso še rekli zadnje besede. Po tem ko se je občinska investicija v hišo, ki so jo delno pred leti obnovili, ustavila, ker občina čaka primerne državne razpise za sofinanciranje, da se objekt do konca uredi. Žal pa teh v zadnjih letih ni blo. K zaključeni zunanji podobi Gustava še vedno manjkata vhod in povečan prostor, kjer vadijo člani Pihalnega orkestra Šentjur.

Čeprav je bil osnovni del ideje, da se društva, ki imajo redne vaje v Centru kulture Gustav, na tem vrtu podružijo, jim je načrte pokvarilo muhasto vreme. Ta dan sicer ni deževalo, se je pa držalo, kot da bo vsak čas. Zato so za pomoč poprosili “sosede” Elektro Celje in druženje kulturnikov izvedli kar pod njihovim nadstreškom.

Seveda pa ni nikakor moglo iti brez “spontanega” kulturnega programa, kjer so zapeli pevci in pevke, ki pojejo pri Moškemu in ženskemu pevskemu zboru skladateljev Ipavcev, Vokalni skupini 7 de’ci, Jesenskemu cvetju in drugih. Zaplesala je orientalska plesalka Nina Jakončič Ploštajner, zaigrali glasbeniki Bum kolektiva, Šentjurski muzikantje, zaplesala je Mladinska folklora Lintvar, harmonikarja, ki se učita igranja pod vodstvom Francija Kolarja in številni drugi. Rdečo nit je vlekel z napovedovanjem komik, scenarist, literat in režiser Tom Costo. V notranjosti objekta pa so pripravili razstavo fotografij te zgradbe in utripa v njej, ki so jih za ta namen našli doma številni Šentjurčani.

“Dogodek je del Tedna ljubiteljske kulture in bo na najlepši možni način zaokrožil prireditve namenjene malim in velikim umetnikom, ki jim Gustav pomeni kulturno zatočišče in ustvarjalni dom,” je povedala Koleševa. Zbrane pa je nagovorila tudi predsednica Zveze kulturnih društev Šentjur Marija Rataj. Ratajeva se je v nagovoru dotakrnila tudi zgodovine Svetinovega vrta. Koleševa pa se je tudi z uokvirjeno in povečano najstarejšo fotografijo vrta ob Svetinovi hiši zahvalila Zdenku Horvatu, predsedniku Mestne skupnosti Šentjur, ki jim je priskočil na pomoč pri ureditvi vrta. Številni kulturniki pa so se pod varnim nadstreškom poveselili in peli, manjkalo pa ni niti hrane in pijače, ki so jo večinoma prinesli kar obiskovalci prireditve sami.

(Jure Godler, foto: Bojan Dežan)

Sorodne novice

Podelili priznanja zaslužnim kulturnim delavcem

Jure Godler

Ta veseli dan kulture letos precej drugačen

Jure Godler

Folklorniki iz Šentjurja na pohod

Tjaša Ferlež

Žepni koncert uličnega formata

ViP

Kratko, a sladko druženje članic društva kmetic

Tjaša Ferlež

Šentjurska kulturna zveza praznovala Abrahama

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več