16.5 C
Šentjur pri Celju
27/09/2021
sentjur.net

Topničarji poskrbeli za podmladek

Šentjur, 20. 4. 2019 – Prinašanje zelenja na velikonočno nedeljo je šega, ki je mnogo starejša od krščanstva. Povsod po svetu so se številni poganski obredi preoblikovali preko krščanske ideologije novi veri. Tako se med velikonočno simboliko pojavlja velikonočni zajček, barvanje jajčk in druge. Ena od zanimivih velikonočnih šeg je ‘strašenje Boga’, imenovana tudi ‘strašnice’. Ta šega ponazarja potres, ki naj bi se zgodil ob času smrti Kristusa na križu.

Ravno to šego ohranjajo Mulejevi-Čolovićevi topničarji. Še ne dvanajstletna mulca sta na bližnji hrib zvlekla top in začela kanonado. Danes, 30 let kasneje, je njuna velikonočna dejavnost dobila velik razmah. Pridružili so se jima še sosedje, ki zaradi njiju niso mogli spati, iz enega topa je nastala organizirana artilerija, ki poka ob velikonočnih dneh. Topniški bataljon Tončke Čečeve je po vojaško rangiran, med sabo pa imajo tudi duhovnega vodjo. Letos so prvič začeli usposabljati tudi podmladek, približno istih starosti, kot sta bila Dejan Mulej in Goran Čolović, na začetku. Seveda so poskrbeli tudi, da bataljon ni bil ne lačen in ne žejen.

(Jure Godler)

Sorodne novice

Prejeli smo: Pobarvali velikonočne pirhe

Jure Godler

Blagoslov jedi kot obred ljudske pobožnosti

Jure Godler

“Mulejevi topničarji” tudi z mobilno enoto

Jure Godler

Strašnice “Mulejevih” topničarjev

Jure Godler

Policijska kronika od 24. 3. do 30. 3. 2015

Jure Godler

Ste ga čutili?

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več