5.5 C
Šentjur pri Celju
02/12/2023
sentjur.net

Tradicionalni slovenski zajtrk: Čebelice, moje prijateljice…

Ponikva, 15. 11. 2019 – Tudi v Osnovni šoli Blaža Kocena Ponikva so vsako leto del projekta Tradicionalni slovenski zajtrk. Skupaj s člani domačega čebelarskega društva pripravijo zajtrk in za konec skupaj zapojejo vsem dobro poznano Slakovo pesem »Čebelice«. Letos je bil izveden že 13. zaporedni medeni zajtrk v Sloveniji,  ki poteka v sklopu Tradicionalnega slovenskega zajtrka. Vsi razredi so skupaj z učitelji zjutraj najprej sedli k zajtrku. V sklopu tega pa je bil tudi med iz šolskega čebelnjaka, na katerega je šola še posebej ponosna.

Brez čebel ni življenja

Po zajtrku so nižje razrede obiskali čebelarji. Z otroki so se pogovarjali o pomenu čebel, pridobivanju medu, o gojenju čebel …  Otroci so skozi pogovor lahko začutili pomen čebel ter predvsem njihovo pomembno vlogo v naravi. Čebele so prisotne vsepovsod in imajo ključno vlogo za rast in razvoj nekaterih rastlin, iz katerih kasneje dobimo različne plodove. Ravnateljica šole Andreja Ocvirk in predsednik Čebelarskega društva Ponikva Slavko Špur sta pred pesmijo nagovorila vse zbrane učence in učitelje v šolski jedilnici.

Hrana v ospredju

Pretekli konec tedna so Ponikvo zaznamovali Martinovi dnevi, katerih letošnja tematika je bila Prehranski izzivi prihodnosti, kar je dobra navezava na današnji slovenski zajtrk. »Jejmo in spodbujajmo domače. Ko gremo v trgovino, poglejmo, kaj je v sami vsebini izdelka, ne pa, kakšna je njena zunanjost. Ponikva je tako bogata z okoliškimi kmetijami in pridelki, ki jih ponujajo, so domači in naravni ter zdravi za vsakodnevno prehranjevanje.«  S temi besedami je Špur zbranim znova povedal, da je prav, da se zavedamo, kakšno hrano  uživamo v vsakodnevnih obrokih. Za konec pa je v jedilnici odmevala še pesem »Čebelice«, ki so jo otroci iz vrtca in šole zapeli skupaj s svojimi vzgojitelji in učitelji. (Tjaša Ferlež)

Sorodne novice

Praznovali 100-letnico organiziranega čebelarstva na Ponikvi

Tjaša Ferlež

Praznovali 20. maj – svetovni dan čebel

Tjaša Ferlež

Leto 2020 je bilo po čebelarski plati podpovprečno leto

Jure Godler

Čebelarji Ponikva: Usmerjeni v pripravo 100-letnice društva

Jure Godler

Abraham prvošolcev generacije 1969

Jure Godler

Na Ponikvi je dišalo po jabolčnih dobrotah

Tjaša Ferlež
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več