16.9 C
Šentjur pri Celju
03/08/2021
sentjur.net

Tudi na Ponikvi obeležili dan državnosti

Ponikva, 20. junij 2021 – Zadnje dni se vse pogosteje sliši zvok državne himne, ki je simbol samostojne države Slovenije. Slovenija namreč 25. junija praznuje svoj že 30. rojstni dan. Ljudje se tako spominjajo vseh dobrih in slabih stvari in posledic, ki jih je prinesla novoustanovljena država. V ta namen so na Ponikvi, v nedeljo, 20. junija 2021, darovali mašo v čast domovini po njej pa pripravili krajšo kulturno prireditev.

Leto 2021 je jubilejno leto

Prireditev sta vodila Slomškova lika Blaže in Nežica iz njegove knjige Blaže in Nežica v nedeljski šoli. Voditelja pa se nista izkazala le kot odlična povezovalca, ampak tudi kot pevca. Takole je Nežica pohvalila svojega mlajšega bratca in mu ob tem še nekaj povedala: »Si pa lepo zapel prej tisti refren pesmi Slovenec sem, ki jo je leta 1882 uglasbil Gustav Ipavec iz bližnjega Šentjurja. Blaže, a veš, da je ravno letos Ipavčevo leto? Pravzaprav je to leto posvečeno Gustavemu sinu Josipu, ki je izhajal iz velike in zavedne slovenske rodbine Ipavcev, ki so bili zdravniki, župani in skladatelji mnogih pesmi, ki so ponarodele in jih še sedaj prepevamo? Pesem Slovenec sem, ki si jo ti pel, pa je bila nekoč tako priljubljena in uspešna, da so jo imeli Slovenci že za svojo himno. Žal ji kasneje ni bilo dano, da bi ob osamosvojitvi Slovenije postala slovenska državna himna. Je pa zato postala himna naše občine Šentjur.«  

Zagotovo lahko rečemo, da je leto 2021 leto velikih obletnic in jubilejev v naši občini Šentjur in tudi na Ponikvi. Mineva sto let od smrti Josipa Ipavca, trideset let je od rojstva naše domovine in države Slovenije in kar 200 let od rojstva našega kartografa in duhovnika Blaža Kocena. Zato imamo na Ponikvi Kocenovo leto. Kocen je bil poznan po svojih zemljevidih, atlasu in naša šola nosi celo njegovo ime.

S svojimi glasbenimi točkami so prireditev popestrili Mešani pevski zbor in mladinski pevski zbor pod vodstvom Marije Klančer ter flavtistki Marija Klančar in Mija Dečman. Kot gostja in govorka na prireditvi pa je bila državna sekretarka v kabinetu predsednika vlade Slovenije Jelka Godec.

Župnikov abraham

Poleg kulturnega programa so na Ponikvi imeli še dodaten razlog za slavje. Domači župnik Alojz Kačičnik je v mesecih, ko je pri nas v državi vladala epidemija, praznoval svoj petdeseti rojstni dan. V ta namen so mu darilo in lepe želje predali v nedeljo na koncu slovesnosti. »Toda, saj veste, za lepe besede in lepe želje ni nikoli prepozno.«  (Tjaša Ferlež)

Sorodne novice

Na Ponikvi prejeli Jezusa v srce

Tjaša Ferlež

Po Slomškovi romarski poti

Tjaša Ferlež

Slovenija, vse najboljše za 30 let

Tjaša Ferlež

Veterani vojne za Slovenijo zasadili lipo za mir

Jure Godler

Vseslovensko srečanje kmetov: Naša dela gredo z nami

Tjaša Ferlež

Ponikva: Birmanci bogatejši za nove darove

Tjaša Ferlež
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več