18.5 C
Šentjur pri Celju
23/05/2024
sentjur.net

Turistični boni: Šentjurčani pri unovčevanju še zadržani

21. julij 2020 – Finančna uprava (FURS) in Statistični urad Republike Slovenije (SURS) sta včeraj, mesec in en dan po začetku veljavnosti turističnih bonov, objavila prve rezultate in prereze unovčevanja. T. i. vavčerji, za katere bo država skupno namenila slabih 357 milijonov evrov, državljanom omogočajo koriščenje nočitev z zajtrkom. Do 19. junija 2020 do 16. ure je bilo po celotni državi unovčenih 149.577 bonov v skupni vrednosti 20.490.961,34 €.

Podatki FURS in SURS kažejo podatke o unovčevanju po poštnih uradih. V občinah Šentjur in Dobje je teh skupno deset. Območje Šentjurskega spada v kategorijo krajev z nižjim številom unovčenih bonov. Do sto jih je bilo do 19. junija unovčenih na območju Šentjurja, Dramelj, Gorice pri Slivnici in Planine pri Sevnici, v preostalih predelih občin Šentjur in Dobje pa koriščenj ni bilo, predvsem iz razloga, da tam (primernih) namestitvenih kapacitet ni.

Največ bonov unovčili Dobjančani in Šentjurčani

Statistika je postregla tudi s podatki, od kod koriščevalci vavčerjev prihajajo. Odstotek tistih, ki so med upravičenci turističnih bonov, le-teh porabili največ, je najvišji na območju poštnih uradov Šentjur in Dobje, kjer je svoj bon pokoristilo med 5 in 6 % upravičencev. Po lestvici navzdol jim sledijo na območju Dramelj, Gorice pri Slivnici, Grobelnega in Ponikve, kjer je svoj vavčer unovčilo od 4-5 % ljudi. Na območju Loke pri Žusmu, Planine pri Sevnici in Prevorja je svoj bon unovčilo od 3 do 4 % upravičencev. Najnižji odstotek koriščenja je možno zaznati na Kalobju, kjer je svoj vavčer porabilo manj kot 3 % tamkajšnjih upravičencev.

Do vključno 15. julija 2020 so prebivalci po naših posameznih poštnih okrajih porabili do 20.000 €, znesek je nekoliko višji le v poštnem okraju Šentjurja, čigar prebivalci so skupno izkoristili za med 50.000 in 100.000 € vavčerjev.

V bližnji okolici kraljuje Podčetrtek

Je pa pričakovano večji naval porabe turističnih bonov v sosednji občini Podčetrtek, predvsem v Termah Olimia. Hotela Sotelia in Breza kotirata tudi med 10 najbolj obiskanih ponudnikov. Sotelia se s 1.753 porabljenih bonov (292.240 €) uvršča na drugo mesto, Hotel Breza pa s 1.241 unovčenimi boni (180.656 €) na sedmo. Med prvo deseterico sicer prednjačijo termalni hoteli ter namestitveni obrati z obale. Največ vavčerjev je bilo unovčenih v hotelu Histrion, kjer je bilo unovčenih 1.753 bonov v skupni vrednosti 292.240 €.
V prerezu Slovenije je bilo največ turističnih bonov unovčenih v piranskem in izolskem delu slovenske obale ter v Moravskih toplicah. Na vseh omenjenih območjih je bilo porabljenih več kot 10.000 turističnih bonov. Povprečna starost tistih, ki so svoj bon unovčili do 15. julija, 39,4 leta. Turistični bon je v določenih gabaritih možno tudi predati sorodniku. To je do zdaj storilo 8.800 upravičencev, starih v povprečju 63,5 leta. Vsi, ki turističnih bonov, ki se jih je prijel tudi naziv “počivavčerji”, še niste porabili, imate čas za to do 31. decembra letos.

(zemljevidi: FURS)

Sorodne novice

Troje referendumov: Šentjur zavrnil dva

ViP

Buč’nce, a z upoštevanjem ukrepov

Jure Godler

Na Šentjurskem trije ministri. Kustec: Kalobje bo dobilo nov šolski prostor

ViP

Bodimo odgovorni, upoštevajmo ukrepe!

ViP

Strožji ukrepi: od petka nošenje mask tudi na prostem

ViP

V Šentjurju unovčenih skoraj 300 bonov, Dobje unovčevalce še čaka

ViP
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več