8.7 C
Šentjur pri Celju
11/04/2021
sentjur.net

Velikonočnica na Ponikvi že cveti!

Ponikva, 27. 2.2021 – Velikonočnica ali kosmatinka je je ena najlepših in najbolj zanimivih rožic pri nas. Ne raste vsepovsod, saj zahteva kamnito in suho rastišče ter apnenčasta ali prodna tla. Pri nas raste le na Boču in v Boletini pri Ponikvi. V Boletini je 1,8 hektarja veliko rastišče in je eno največjih v Sloveniji. Kosmatinka cveti zgodaj spomladi, v polnem razcvetu pa je običajno okrog velike noči, zaradi tega je dobila tudi svoje ime – velikonočnica. Letos pa je velikonočnica na plano pogledala že zelo zgodaj. Topli dnevi so jo na sonce privabili že konec februarja.

Velikonočnica je pri nas zavarovana in je uvrščena na rdeči seznam ogroženih rastlinskih vrst. Rastišče v Boletini je zavarovano z ograjo in urejeno. Da takšno tudi ostane, skrbijo člani Turistično-olepševalnega društva Ponikva. Za rastišče skrbijo člani društva skozi vse leto.

Zanimanje za to redko rastlinico iz leta v leto raste. Obiskovalci pa se lahko na ogled velikonočnice pripeljejo z avtom ali pa svoje jeklene konjičke pustijo pri cerkvi ali pri osnovni šoli, kjer je dovolj parkirnih mest. Velikonočnica je začela cveteti nekje prejšnji teden, zagotovo pa bo cvetela vsaj nekaj časa. Posebej rada ima tople dneve in sonce, saj se takrat razbohoti in pokaže svojo pravo in bogato lepoto. Zato je za tiste, ki si rastišča še niste ogledali, časa še vedno več kot dovolj, da si ga. Ne bo vam žal! (Tjaša Ferlež)

Sorodne novice

Ponkovška znamenitost letos nekoliko bolj sramežljiva

Jure Godler

Martinovi dnevi Ponikva: Za konec še Martinova nedelja

Tjaša Ferlež

Martinovi dnevi Ponikva: Hrana je naše gorivo

Tjaša Ferlež

Pesmi iz škatlice vžigalic

Tjaša Ferlež

Ustvarjali pod orehom

Tjaša Ferlež

Na Boletini že cveti velikonočnica

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več