17.3 C
Šentjur pri Celju
19/05/2024
sentjur.net

Zacvetela že štirideset dni pred veliko nočjo

Boletina, 20. 3. 2023 – Velikonočnica – čudovita vijolična zaščitena cvetlica običajno cveti v času velike noči. A v zadnjih letih iz zemlje pokuka že veliko prej. Da si jo ogledate, vabljeni na Ponikvo, ki je eno od štirih rastišč velikonočnice v Sloveniji. Na enem od štirih rastišč v Sloveniji, v Boletini pri Ponikvi, so prve cvetove občudovali že pred dobrimi štirinajstimi dnevi, v popolnem razmahu pa bo cvetenje v prihodnjih dneh.

Velikonočnica ali kosmatinka je ena najlepših in najbolj zanimivih rožic pri nas. Ne raste vsepovsod, saj zahteva kamnito in suho rastišče ter apnenčasta ali prodna tla. Letos je velikonočnica na plano pogledala že zelo zgodaj. Topli dnevi so jo na sonce privabili v sredini marca. Zanimanje za to redko rastlinico iz leta v leto raste.

Zaščitena rastlina

Obiskovalci se lahko na ogled velikonočnice pripeljejo z avtom ali pa svoje jeklene konjičke pustijo pri cerkvi ali osnovni šoli, kjer je dovolj parkirnih mest. Velikonočnica je začela cveteti nekje prejšnji teden, zagotovo pa bo cvetela vsaj nekaj časa. Posebej rada ima tople dneve in sonce, saj se takrat razbohoti in pokaže svojo pravo in bogato lepoto. Zato je za tiste, ki si rastišča še niste ogledali, časa še vedno več kot dovolj, da si ga. Ne bo vam žal!

Ob ogledu pa ne pozabite, da je velikonočnica zaščitena, zato jo je prepovedano trgati. Rastišče na Ponikvi je sicer zavarovano, ob njem pa so tudi informativne table, kjer lahko o tej stepski rastlini izveste še več. Za območje velikonočnice že leta skrbno skrbijo člani Turistično-olepševalnega društva Ponikva. V naših krajih velikonočnico sicer najdete tudi na Boču. (Tjaša Ferlež)

Sorodne novice

Na Ponikvi izbrali najboljšo salamo

Domen Gutsmandl

Tudi na 29. Martinovih dnevih podelili priznaja za najlepše urejene domove

Tjaša Ferlež

Nuška Drašček je navdušila na Slomškovem trgu

Jure Godler

Glasba povzdigne duha, ljudje pa smo potujoče duše

Jure Godler

Zacvetela že štirideset dni pred veliko nočjo

Tjaša Ferlež

Poslastica uspešnic na Ponikvi

Tjaša Ferlež
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več