21.7 C
Šentjur pri Celju
28/07/2021
sentjur.net

Vinski kraljici Svete Helene se je pridružil še górman – vinar

Sveta Helena, 10. november 2019 – Vinarsko bogat okoliš Občine Šentjur premore kar dve večji obeležitvi Martinovega, to so Martinovi dnevi na Ponikvi ter turistična prireditev Martin na star način. Tradicija slednje je na Sveto Heleno pripeljala že dvanajsto izvedbo dogodka ter množico obiskovalcev.

Po sveti maši v tamkajšnji podružnični cerkvi se je dogajanje nadaljevalo na od lani novi lokaciji. Predsednik organizatorskega Društva Sveta Helena, Franci Žurej ml., je zbranim zaželel dobrodošlico in dobro počutje, predsednik domače KS Gorica pri Slivnici Janez Palčnik pa je spomnil predvsem na kulturno plat prireditve in pitja. Vsakoletni obvezni del prireditve je blagoslov mošta, ki se ob tem spremni v vino. S tradicionalno šaljivo uverturo je obred opravil župnik Marko Šraml. Blagoslovu so prisostvovale tudi nekatere nekdanje vinske kraljice Sv. Helene.

Razglasili prvega górmana-vinarja

Organizatorji so ob letošnji prireditvi poskrbeli za nekaj novosti, najkorenitejša med njimi pa je zadevala prav kraljice. Aktualni nosilki naziva Anamariji Mastnak so se odločili podaljšati mandat za še eno leto, saj da zgolj eno prehitro mine. V ta namen so vrzel zapolnili z izborom górmana-vinarja Svete Helene. Izraz “górman” je v krajini često rabljen za vinogradnika oz. obdelovalca vinograda. Komisija, ki ji je predsedovala Katja Čoklc, je preizkusila več vzorcev mošta ter podala oceno. Enoglasno je naziv kot prvemu pripadel Milenku Tanšku, vinarju iz Bukovja. Tanšek, ki je tudi oče Doroteje Tanšek, prve vinske kraljice Svete Helene, se je zahvalil ter v nadaljevanju postregel z zmagovalno kapljico.

Ob izteku prireditve so zbrane nagovorili tudi podžupanja občine Šentjur Silva Koželj, župan sosednje občine Dobje Franc Leskovšek ter mestni viničar in evropski vitez vina Jurij Malovrh. V kulturnem programu pa sta nastopila še Niko Armič in Vokalna skupina Kresnice. Ob glasbi ansambla Odmev so se obiskovalci nato podali med sode vinarjev, kjer so lahko s kupljenim kozarcem prireditve brezplačno degustirali mlad vinski pridelek.

(ViP, foto: Franci Hrovatič)

Sorodne novice

Prejeli smo: Izlet v Vulkanland

Jure Godler

Na star način martinovali na novi lokaciji

ViP

Deseto martinovanje

ViP

Po skoraj vseh vremenskih pogojih tokrat v vetru

Jure Godler

Gorica pri Slivnici za en večer zavzela Prevorje

ViP

Nova vinska kraljica Svete Helene je Tjaša Romih

ViP
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več