17.2 C
Šentjur pri Celju
24/05/2024
sentjur.net

Zakaj človek potrebuje lepoto?

Šentjur, 6. 10. 2022 – Ljudska univerza Šentjur je v Ipavčevem kulturnem centru Šentjur organizirala zanimivo predavanje dr. Zvezdana Pirtovška. Dr. Zvezdan Pirtošek je ugleden nevrolog, predstojnik Katedre za nevrologijo na ljubljanski medicinski fakulteti in dolgoletni predstojnik kliničnega oddelka za bolezni živčevja UKC v Ljubljani. Na Nevrološki kliniki vodi ambulanto za starejše, ki imajo različne možganske bolezni. Opozarja tudi na “tiho epidemijo” demence. Na svojem področju zdravljenja demece je leta 2018 prejel državno odlikovanje Red za zasluge. V Ljudski univerzi Šentjur pa so se s projektom pridružili Dnevom evropske kulturne dediščine.

“In zakaj človek potrebuje umetnost,” se je vodja LUŠ, Alenka Testaniere spraševala v uvodnem nagovoru poslušalcev, ki so zelo lepo napolnili dvorano IKC Šentjur. V svojem predavanju pa ji je odgovoril gost večera dr. Pirtovšek. Ta je izpostavil, da glasba lahko zdravi nekatere motnje, ob glasbi se lahko potolažite ali pa vam pogled na sliko vzbudi prijetne občutke. Ta je v zanimivem predavanju predstavil, kako lahko avdiovizualni učinki povzročijo spremembo občutja in percepcijo zaznavanja. Kot primer je pokazal tudi nekaj skladb, ki delujejo blagodejno, kot tiste ki imajo nasprotni učinek. Svoje teze pa je podkrepil še z video posnetki. (Jure Godler)

Sorodne novice

Policisti učence opozorili na varno udeležbo v prometu

Jure Godler

Odkrivanje skritih arhetipov šentjurske farne cerkve

Jure Godler

EKO gajbico, prosim! O zavedanju ekologije in eko zabojčku

Jure Godler

Vloge strokovnih sodelavcev v vzgoji in izobraževanju

Jure Godler

Otroci naj novo tehnologijo uporabljajo zmerno in po pameti

Jure Godler

Prejeli smo: Misel je energija

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več