18.6 C
Šentjur pri Celju
15/08/2022
sentjur.net

Zaupam, zato si upam – oratorij na Ponikvi

Ponikva, 20. 8. 2021 – Od ponedeljka, 16. avgusta, do petka, 20. avgusta, je na Ponikvi potekal oratorij. Pred župnijsko cerkvijo na Ponikvi so se malo pred 9. uro začeli zbirati mladi Ponkovljani. Pričeli so namreč z oratorijem, ki je letos nosil naslov: “Zaupam, zato si upam”. Zgodba govori o judinji Esteri, ki zaradi svoje modrosti in poštenosti postane kraljica in s kraljem zavlada nad Perzijo. Letošnji oratorij je sestavljalo 55 udeležencev in 11 animatorjev. Kot že vrsto let, je bila tudi letos voditeljica oratorija Lucija Koražija.

Prvi dan

V ponedeljek so udeleženci oratorija najprej dvignili zastavo, spletli nova prijateljstva in si ogledali prvi del zgodbe o Esteri. Nato so se preizkusili tudi v kulinaričnih izzivih, ko so si sami pripravili svojo sladico. Sledilo je kosilo in igra, ob kateri so se vsi zelo zabavali. Odkrivali so namreč razliko med svetniki in superjunaki ter ugotovili, da so prav svetniki tisti, katerim lahko najbolj zaupamo.

Drugi dan

V torek zjutraj so udeleženci oratorija na lastni koži poskusili, kaj pomeni biti državljan. V času delavnic je vsaka skupina posebej ustanovila svojo državo, z volitvami je izvolila novega predsednika, napisala svojo himno ter naredila svojo zastavo. Po kosilu so se nove države (Čebelanija, Kostilifornija, Aqualandia in Gogolugu) tudi slavnostno predstavile in nato odšle na obisk po Sloveniji. Na popotovanju so našo domovino spoznavale na različne načine.

Tretji dan

V sredo so na Ponikvi spoznavali bistvo posta. Pri katehezah so se pogovarjali o tem, nato pa naredili dobro delo in šli pobirat smeti v bližnji okolici. Delo so si razdelili tako, da sta dve skupini pobirali smeti, med tem ko sta drugi dve skupini pometli Slomškov trg in odšli k družini Klančar v zahvalo za pomoč pri oratoriju zapet oratorijsko himno. Ob vsem tem se zahvaljujejo tudi kuharicam OŠ Blaža Kocena Ponikva za okusna kosila, podjetjema Pišek – Vitli Krpan d. o. o. in Vivapen d. o. o za njuno podporo in številnim staršem za slastno pecivo in druge slaščice. Sledilo je kosilo in zopet velike igre. Tokrat so bili bolj športno aktivni, hkrati pa so morali biti tudi hitri, iznajdljivi, razgledani, požrtvovalni in povezani znotraj skupine.

Četrti dan

Četrtkov dan so prav tako pričeli z dvigom zastave in z ogledom filma o Esteri. Kmalu zatem je vsak izmed udeležencev dobil svojo oratorijsko majico, nato pa so se vsi enotnih barv peš odpravili proti sv. Rozaliji. Na poti so imeli pripravljenih nekaj točk z nalogami in ogled cerkve sv. Primoža. Na cilju so animatorji zanje pripravili kateheze, po njih pa je pohodnike pričakalo tudi kosilo. Okoli tretje ure popoldan pa so skupaj s starši darovali sveto mašo.

Peti dan

V petek je sledil zaključek. Ta dan so bili tako kot Estera hvaležni za vse preživele trenutke. Pri delavnicah so delali origamije ter drug drugemu okraševali majice. Po kosilu so imeli še zadnje velike igre na tem oratoriju. Sledila je podelitev nagrad za najuspešnejšo, najbolj požrtvovalno, nepremagljivo državo. Kmalu zatem smo še zadnjič spustili zastavo in nasmejanih ust odšli domov.

Zahvala domačega župnika

Zagotovo bo letošnji oratorij otrokom ostal še kako dobro v spominu. Svojo zahvalo pa je dodal tudi domači župnik Alojz Kačičnik, ki je takole zapisal: »Prav posebna zahvala velja voditeljici Luciji Koražija, animatorkam in animatorjem, podjetjema Pišek – Vitli Krpan d. o. o. in Vivapen d. o. o., OŠ Blaža Kocena Ponikva in njenim kuharicam za izvrstna kosila, Klančarjevim za pomivanje posode, staršem za zaupanje, prevoze in številne sladke dobrote, Jožetu Bračku za sprejem v cerkvi pri Sv. Primožu in Štorovim pri Sv. Rozaliji in vsem drugim podpornikom in dobrotnikom. Naj Esterin pogum spodbuja tudi nas k zaupanju in velikim dobrim delom.«  (Sara Koražija in Tjaša Ferlež, foto: župnija Ponikva)

Sorodne novice

Zakonska skupnost: Družinsko življenje z 12 otroki

Tjaša Ferlež

Otroci Slomškovega bralnega priznanja pekli medenjake

Jure Godler

Svetniki do solz nasmejali občinstvo

Tjaša Ferlež

Oratorij Ponikva – Imaš moč!

Tjaša Ferlež

Vera in kristjan v javnosti

Jure Godler

Indijansko obarvan oratorij na Ponikvi

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več