7.6 C
Šentjur pri Celju
23/02/2021
sentjur.net

Zakonska skupnost: Družinsko življenje z 12 otroki

Ponikva, 17. 1. 2020 – V  organizaciji zakonske skupine in župnije Ponikva so v petek, 17. januarja 2020, pripravili že 2. Slomškov večer. Gosta tokratnega srečanja sta bila Lidija in Ciril Habe iz Zadloškega polja v bližini Krasa. Lidija se je po zaključku srednje šole namesto na študij po nareku življenja podala v nad Idrijo s trebuhom za kruhom. V gostišču, kjer je delala, se je večkrat oglasil postavni Ciril in iskra se je kmalu vnela. Oba prihajata iz družin s štirimi otroki, a njuna tiha skupna želja je bila večja kot pa le števila štiri.

Ko sta že vedela, da kot sorodni duši sodita skupaj, je Lidijo Ciril vprašal, ali bi ji bilo prav, če bi imela vsaj pet otrok. Tedaj mu ona ni odgovorila nič. »Le po tiho sem se vprašala: zakaj pa samo pet?« pravi Lidija. Tako se jima je pred 27 leti rodila njuna prvorojenka Bernarda, pred nekaj leti pa že njun dvanajsti otrok Srečko.

Zakaj številka 12?

Ciril in Lidija Habe sta se po podaji na njuno zakonsko pot odločila za otroke. Kot pravi Ciril: »Užitek je bil gledati, kako moja žena ljubeče skrbi za otroke, jih ljubkuje, doji, neguje …« Sama pravita, da je vsak otrok v družino prinesel nov blagoslov. Ko sta se prvič vprašala, ali je zdaj morda dovolj, je k njuni odločitvi pripomogel spovednik, ki ju je navdihnil še za devetega otroka, za njim pa so se tako rodili še trije.

Marsikdo bi rekel: “Dvanajst otrok in kmetija, kje najdeta čas še zase?” Ampak Habetova imata tudi na to odgovor. Kot pravita, si rada vzameta čas in se odpravita na dobre duhovne vaje, ki ju napolnijo z novo energijo in zagonom v naprej. Še posebej vesela pa sta, zato ker otroci opazijo razliko in so tudi oni zanju veseli. Starejši otroci so že odšli od doma, a se vanj vedno radi vračajo, saj jih v družini čaka vse, kar jih najbolj bogati – povezanost, toplina, strpnost in ljubezen.

Spregovorila je tudi glasba, za katero so poskrbeli pevci otroškega cerkvenega pevskega zbora Ponikva pod vodstvom Marije Klančar. Za vezano besedo in krasen uvod je poskrbela Bernarda Koražija. Za konec so člani zakonske skupine pripravili pogostitev, tako da so se lahko obiskovalci še naprej prijetno družili in malce klepetali. (Tjaša Ferlež)

Sorodne novice

Petnajst let z roko v roki za dobrobit ranjenih duš

Jure Godler

Prejeli smo: Petim šentjurskim družinam polepšali praznike

Jure Godler

Otroci Slomškovega bralnega priznanja pekli medenjake

Jure Godler

Prejeli smo: V DPM ponovno “Pozdravljali morje”

Jure Godler

S pomočjo močne vere premaguje izgubo moža 

Jure Godler

S sakralno glasbo po mrzli studenčnici

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več