29.6 C
Šentjur pri Celju
17/08/2022
sentjur.net

Čarobni večer v jami

Rifnik, 15. 8. 2014 – Nedaleč od Ferleževega mlina je izklesana globoka jama v steno – delo človeških rok pred nekaj stoletji. Iz te jame so skoraj pol tisočletja pridobivali mlinske kamne za mletje rži in tukaj je bilo eno najbolj pomembnejših nahajališč za nekdanjo Avstro-Ogrsko. Jamo so lani v okviru projekta LAS Od Pohorja do Bohorja opremili s kozmogrami in jo tako spremenili v naravno svetišče. Geomantija je holistična veščina, posvečena načrtovanju, urejanju, zdravljenju prostora in svetovanju ljudem. Kot celostna ekologija upošteva vse vidike bivanja. Poimenovana je tudi evropski feng shui, saj združuje filozofijo, umetnost in vedo kreativnega urejanja harmoničnega okolja. Pobudo za ta projekt pa je dal Aci Urbajs.

Nova dvorana

Tokrat je na tem čarobnem prostoru organizator Geomantija KRRES v sodelovanju z KS Rifnik in območno izpostavo JSKD pripravil tudi čaroben večer. Več kot 60 obiskovalcev, ki se ni ustrašilo 200 metrske poti po blatu in skozi gozd, se je posedlo na nova sedišča – sveže odrezane štore. Nekaj zamudnikov pa je ostalo brez svojega štora. Uvodoma je zbrane pozdravil Mirko Čander, eden izmed članov geomantinske skupine. “To luštno dvorano smo naredili brez denarja,” se je pošalil Čander. V okviru projekta izdelave kozmogramov bo izdelana tudi brošura, v kateri bodo predstavili posamezne avtorje in njihove izdelke ter to, kar so želeli sporočiti z njim.

Nuragi

Osrednji del Čarobnega večera pa je bil nastop skupine Nuragi, ki jo je predstavila novopečena poslanka Anita Koleša. Nuragi je ime za stara svetišča na Sardiniji. Prav tam pa je domača četverica glasbenikov s svojimi prvimi nastopi predstavila svoj nabor slovenskih ljudskih pesmi. Trije ženski glasovi, ki se znotraj preprostega ljudskega petja prepletajo v močna večglasja, gre pripisati veščim pevkam – Drameljčanki Mateji Gorjup, Katarini Šetinc in Tinki Volarič, pritegnil pa jim je tudi Samo Kutin, ki je igral na različna glazbila, od katerih smo prepoznali le lončeni bas. Srečanje se je končalo s pogostitvijo pri Ferleževem mlinu. (Jure Godler)

Sorodne novice

Na najdaljši dan leta jutro čakali na Rifniku

Jure Godler

Kelti so živeli v deželi tej in na Rifniku

Jure Godler

Kmalu na Rifnik po prenovljeni cesti

Jure Godler

V spomin padlim na Resevni

Jure Godler

Po gladki cesti tudi na Rifnik

Jure Godler

Moyutin pohod po šentjurskih hribih

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več