9.8 C
Šentjur pri Celju
28/02/2020
sentjur.net

Čebelarji Ponikva: Usmerjeni v pripravo 100-letnice društva

Ponikva, 25. januar 2020 – V soboto so se na Turistični kmetiji Podkrajšek zbrali čebelarji na svojem rednem letnem občnem zboru. Društvo na Ponikvi neguje in ohranja dolgoletno tradicijo čebelarstva na območju krajevne skupnosti Ponikva in bližnje okolice. Začetki organiziranega čebelarstva segajo vse tja v leto 1921. Društvo je vključeno v Čebelarsko zvezo Slovenije, število članov društva pa se iz leta v leto povečuje.

Kot je v svojem poročilu povedal predsednik Čebelarskega društva Slavko Špur, je bilo društvo skozi leto zelo aktivno. Promovirali so svoje društvo na različnih prireditvah, kot sta Šentjurjevo in Martinovi dnevi, kjer so se obiskovalcem predstavili s promocijskim materialom in pokušino različnih vrst medu. Udeležili so se tudi vseslovenskega čebelarskega praznika in hkrati praznovanja svetovnega dneva čebel v Ravnah na Koroškem.

Tekmovanja

V mesecu aprilu so pri Dejanu Podkrajšku pripravili dan odprtih vrat slovenskih čebelnjakov. Obiskovalci so si tako lahko ogledali čebelnjak in njegovo okolico. Društvo pa med drugim veliko sodeluje tudi z Osnovno šolo Blaža Kocena Ponikva in vrtcem na Ponikvi. Učenci čebelarskega društva, katerega mentor je Dejan Podkrajšek, so se udeležili tekmovanja v Beltincih. Bili so zelo uspešni, saj so vsi trije osvojili odličja. V mesecu novembru so skupaj s šolo in vrtcem pripravili Slovenski tradicionalni zajtrk, za katerega so Ponkovški čebelarji podarili 9 velikih kozarcev medu, ki so ga skozi leto pridobili v šolskem učnem čebelnjaku. Po skupnem zajtrku so vsi otroci šole in vrtca skupaj zapeli Slakovo pesem Čebelar.

100-letnica društva

Čebelarsko društvo čaka v naslednjem letu pomembna obletnica, ki si jo želijo praznovati vsi v enotnih »novih« oblekah. Zato je cilj društva, da bi v tem letu vsem čebelarjem lahko zagotovili nove čebelarske obleke, katere bi enotno in ponosno nosili na slavnostnem praznovanju njihove 100-letnice. Prav tako že načrtujejo pridobitev pomembnega simbola vsakega društva, prapora. Prapor je pomemben simbol, s katerim predstavljajo ali identificirajo svoj obstoj, izkazujejo čast in počastijo spomin.

Prapor je umetnina, ki skozi desetletja ohranja živo tradicijo ter občutek pripadnosti. Čebelarsko društvo namerava tako ob praznovanju njihovega jubileja razviti tudi svoj prapor. Sama izdelava praporja je zelo zahtevna in traja več mesecev, saj so vsi njegovi deli unikatni, narejeni ročno, prav zato je njegova izdelava tako draga. Zbiranje sredstev za nov prapor je že v polnem zagonu, vendar še kljub vsemu vedno prosijo za finančno podporo, ki bi jim prišla še kako prav. (Tjaša Ferlež, Foto: arhiv društva)

Sorodne novice

Tradicionalni slovenski zajtrk: Čebelice, moje prijateljice…

Jure Godler

Naj medi

Tjaša Ferlež

Prejeli smo: Dan odprtih vrat Čebelarskega društva Ponikva

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več