18.5 C
Šentjur pri Celju
23/05/2024
sentjur.net

Naredite dovolj za svoje zdravje in telesno kondicijo?

sprehod

Zagotovo vsi poznamo razloge v prid gibanja. Pomena zdravja se zavemo ob prvih zdravstvenih težavah in si rečemo, da bo res potrebno nekaj narediti. Ritem novega tisočletja nas sili v smernice bodi zdrav, bodi fit. Začetki pa so vedno težki. Vedno najdmo ogromno razlogov, da se izognemo gibanju. Smo utrujeni, pa zunaj dežuje, se v fitnes klubih ne počutimo prijetno, v osnovi pa se nam preprosto ne da. Ne morem lagati. Ne boste zgubili dvajset kilogramov v mesecu dni in težko bo postati maneken za kopalke brez napora.

Bistvo je drugje

Čeprav vam ritem življenja omogoča zgolj uro zase, za zdravje in počutje, lahko ta ura postane vaše polnjenje baterij. Pa tudi investicija v bolj zdravo življenje. Čudaki, ki zjutraj, še sredi noči, tečejo skozi mesto. Navdušenci, ki se že na poti iz službe vidijo, kako s kolesom ječijo v tisto strmino na Kalobje. Pa vsi, ki vikende preživijo v kakšni steni skupaj z gamsi. Oni vedo, kako lahko telesni napor prebudi energijo, jo ustvari, namesto porablja, ob tem pa še zniža visok pritisk, prežene diabetes, zbije holesterol. Ali pa samo pričara nasmeh ob pogledu na že davno preširoke hlače. Začeti je težko. Pa vendar dosti lažje s pravim nasvetom, z vzpodbudo in s primernim pristopom. Že vzpon na Resevno dvakrat na teden bo naredil svoje in če ne moremo preteči pet kilometrov, jih dajmo tri. Čez teden ali dva bo tudi za pet že dosti poguma. Ali pa za spoznavanje Kozjanskega s kolesom. Zdravje, zdravstvena zavarovalnica in delodajalec nam bodo ali pa vsaj naj bi morali biti hvaležni.

Postavitev ciljev

Za vse, ki imate cilje, pa naj bo to izguba kilogramov, premagati prvi polmaraton v jeseni ali pa osvojiti Kalobje, smo tukaj mi, ki vam s svojimi izkušnjami, pridobljeni znanji in kilometrino lahko svetujemo in pomagamo. Da bodo rezultati bližje. Kako začeti? Postavimo si cilje. Naj bodo realni in vedno časovno opredeljeni. Ne precenjujmo se, obenem pa se moramo zavedati, da bo naše telo odreagiralo in da bomo sposobni vedno več.

Telesna aktivnost, zlasti daljša vzdržljivostna aktivnost, nam ne bo kar takoj v užitek. Bodimo vztrajni. Obenem pa moramo prepoznati in ločiti bolečine, povezane z utrujenostjo, in bolečine ob poškodbah. Nepravilno izvajanje aktivnosti bo naredilo več škode kot koristi. Naslednjič pa o teku.

Piše: Matevž Koleša, fitnes inštruktor

 

Sorodne novice

V javni obravnavi dolgoročni načrt za ohranitev in krepitev zdravja

ViP

Kolumna: Naša prepričanja so zgolj prazen up

Bogdan Rahten

Poleg gibanja je pomembna tudi prehrana

Jure Godler

Vadili bomo lahko na prostem

Jure Godler

Občina Dobje na prvem mestu po ločitvah

Jure Godler

Nov fitnes odprl vrata

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več