19.8 C
Šentjur pri Celju
13/07/2024
sentjur.net

Himalajska odprava – potopis Boštjana Jezovška

Šentjur, 16. 4. 2015  – Boštjan Jezovšek je v četrtek za člane UTŽO predstavil pot na Himalajo, ki jo je skupaj s soudeleženci odprave prehodil in preplezal jeseni 2003. Boštjan je član Plezalnega kluba Rifnik Šentjur od leta 1996. Pleza v naših gorah, kjer je opravil več vzponov VI. in VII. težavnostne stopnje; več slapov VI. stopnje in v gorah Švice ter Italije. Udeležil se je tudi dveh odprav, in sicer leta 1999 v Južno Ameriko, kjer je opravil solo vzpon na Alpamayo po Ferrarijevi smeri, na Artensoroju 6100 m in pristop na 6300 m visoki Chopicalqui. Naslednje leto se je pridružil odpravi v Himalaji (na 8513 m Lhotse), ki jo je organiziral PK Rifnik Šentjur.

Boštjan je predstavil vzpon na Trisul ( 7120 m), kjer so poskušali osvojiti in tudi uspeli tako imenovani “Peak 41”. Svoj vzpon so začeli v Katmanduju, ki je zaradi raznih alpinističnih odprav pravo turistično središče. Do baznega tabora pod vrhom gorovja so jih spremljale šerpe, ki so nosile velik del opreme in so našim alpinistom olajšale pot. Izkazali so se tudi pri kuhi, saj so na nadmorski višini nad 4000 m člani odprave lahko uživali cello v okusni pici, ki jo je pripravil ened izmed nosačev. Pot na Himalajo ni le polna skalovja in neprehodnih poti, začetek je prava paša za oči, saj so vzpetine posejane z gorskimi rožicami in rastjem. Skozi kopico dih jemajočih slik smo se vsi skupaj sprehodili po naporni poti, ki je alpiniste vodila do vrha. Klub mrazu ter plezanju sredi noči, ko je podlaga pod nogami najbolj trdna in nudi največ oprijema, so svojo misijo odpravili. Boštjanu pa so med drugim ostale v spominu noči, ko na nebu sije na milijarde zvezd. (N. P.)

Sorodne novice

Zdravko Brglez: »V Indiji so vsi med seboj prijatelji.«

Urša Kajba

Poletje zašpilili s hladno deželo

ViP

Prejeli smo: S šentjurskimi planinci na Goro Oljko

Jure Godler

Z Jasno Tuta so se potepali po Francoski Polineziji

Jure Godler

Potovali po deželi tanga in ostrih vršacev

ViP

Najbolj znani slovenski fotograf predaval v Gorici pri Slivnici

ViP
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več