29.6 C
Šentjur pri Celju
17/08/2022
sentjur.net

Izbrali protokolarna vina

Šentjur, 25. 4. 2014 – “Po dobrem vinu dobro spiš. Kdor dobro spi, ne greši. Kdor ne greši, pa pride v nebesa.” S tem starim rekom je predsednik Vinogradniškega društva Šentjur, Jurij Malovrh, otvoril svečano podelitev priznanj za ocenjena vina. Vina so ocenili že pred štirinajstimi dnevi, prav tako je iz jagodnega izbora komisija izbrala najbolj pitna vina, ki bodo v letu 2014 nosila oznako županova vina. Županova vina so tudi protokolarna, imena pa dobijo po šentjurskih skladateljih Ipavcih – Benjaminu, Gustavu in Josipu.

V šotoru, pred galerijo v Zgornjem trgu, so se na razglasitvi zbrali večinoma vinarji, salamarji in kruharji, ki so svoje izdelke prinesli na ocenitev. Ostalega občinstva prireditev ni pritegnila. Jurij Malovrh, tajnik društva Edvard Kolar, Franc Pevec in Martin Cmok so podelili diplome po abecednem seznamu. Najbolje ocenjena vina so bila v beli zvrsti Martin Zdolšek in Zlatko Tanšek (18.30), v sortnih belih Milena Zdolšek z rumenim muškatom (18.40), mešano rdeče Rajko Gajšek (17.13), sortna rdeča Jurij Malovrh z Zweigeltom (18.10). Najboljše ocenjeno posebno vino je Laški rizling – izbor (18,90) Jureta Zdolška.

Protokolarna vina

Pred razglasitvijo protokolarnih vin so zaigrali godci folklorne skupine Lintvar. “Naj bo Ipavčevo vino pito samo ob prijetnih trenutkih,” je sporočila povezovalka programa Polonca Jazbinšek, “tisti, ki ob jezi pije in žalosti molči, dolgo ne živi.” Pogoji za izbiro Ipavčevega vina pa so bili, da mora biti grozdje pridelano in negovano na šmarsko-virštanjskem pobočju, vinar mora biti občan občine Šentjur in vpisan v register pridelovalcev grozdja in vin, vino pa mora doseči zlato medaljo. Prav tako mora imeti vinar na razpolago najmanj 300 litrov za Benjaminovo in Gustavovo vino oziroma 150 litrov za Josipovo vino. Vina je komisija izbrala pred nekaj dnevi. Benjaminovo vino za leto 2014 je postalo rumeni muškat Milene Zdolšek, Gustavovo vino je postal Zweigelt Jurija Malovrha, Ipavčevo pa sauvignon – pozna trgatev Janeza Rečnika. “Izbor vin, ki so jih pripravili v vinogradnem društvu, je bil takšen, da se strokovna komisija ne bi mogla zmotiti,” je pohvalil vina župan mag. Marko Diaci. (J. G.)

 

Sorodne novice

Protokol rezitve trte opravili kar na Ipavčevem vrtu

Jure Godler

Rekordno število zlatih priznanj za šentjurske vinogradnike

Jure Godler

Podelili več kot dve tretjini zlatih priznanj

Jure Godler

Ob zimskem rezu čestitali gospodarju trte

Jure Godler

Na “lojtrah” potrgali mestno trto v Zgornjem trgu

Jure Godler

Vinogradniki o negi mladega vina

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več