14.2 C
Šentjur pri Celju
03/10/2023
sentjur.net

Kar 30 vzorcev salam na 14. Salamijadi

Ponikva, 15. 4. 2023 – Kot je na Ponikvi že tradicija, je tudi letos Turistično olepševalno društvo Ponikva ponovno organiziralo že 14. Salamijado, ki je že četrto leto potekala v Kulturnem domu na Ponikvi. Odziv je bil zelo dober, je pa bila zato težja naloga komisije, ki je morala okušati in pod drobnogled vzeti rekordno trideset vzorcev salam.

Že v lanskem letu so že uvedli novost, da je salame ocenjevala šestčlanska komisija po pravilih Zveze salamarjev Slovenije. Dva člana sta bila iz domačega okolja, in sicer Silvo Matko in Anton Korenjak. Štirje člani pa so bili iz Zveze društev salamarjev Slovenije, in sicer Braco Miroševič, Jože Tratenšek, Jože Zorenč in Dejan Kokot. Komisija je salame točkovala in na podlagi seštetih točk podala oceno. Pri vsaki salami so ocenjevali vonj, teksturo, izgled (notranji in zunanji) in okus.

Problem pri sušenju

Na prireditvi je o ocenjevanju spregovoril tudi ocenjevalec Anton Korenjak, ki je predstavljene salame pohvalil. Izpostavil je sušenje, ki je bilo v lanskem letu največji problem po vsej naši deželi. Ob vsem tem pa je še dodal: »Vsaka salama je po svoje okusna. Kar se tiče kvalitete salam, lahko rečem, da so tukaj tiste prave kmečke salame. Vsi ljubiteljski izdelovalci so se izjemno potrudili in z gotovostjo lahko trdite, da je za vsakega prava in najboljša njegova salama.«

Vsi, ki so svojo salamo prinesli na ocenjevanje, so v spomin prejeli priznanje za sodelovanje na 14. Salamijadi. Seveda pa se že po stari navadi nagradi prva tri mesta najboljše ocenjenih salam: tretje mesto Željko Opalič, drugo mesto Jani Podkrajšek in prvo mesto Srečko Jevšinek. Nagrajenci so poleg plakete dobili tudi praktično nagrado.  Zbrani v Kulturnem domu na Ponikvi so se ob rujni kapljici in pokušanju salam družili še dolgo v noč. (Tjaša Ferlež)

Sorodne novice

Že 13. Salamijada na Ponikvi

Tjaša Ferlež

Že 12. tradicionalna Salamijada

Tjaša Ferlež

Viktor Ojsteršek z najboljšo salamo

Majda Rezec

Dvojno zlato v Loko pri Žusmu

Jure Godler

Šentjurjevo 2018: Jure Zdolšek prvi do vina z oceno 19

Jure Godler

Na salamijadi v Šentilju pri Velenju posegli po najvišjih mestih

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več