13.3 C
Šentjur pri Celju
04/07/2020
sentjur.net

Komemoracija ob dnevu spomina na mrtve

Šentjur, 27. 10. 2017 – Ob spomeniku padlih borcev so ponovno združili moči Združenje borcev za vrednote NOB Šentjur in OŠ Franja Malgaja Šentjur, kjer so ob spominu na mrtve pripravili krajši program. Za tokratni literarni in gledališki del sta posrkbeli učiteljici razrednega pouka Breda Skutelj in Mateja Boštjančič. Pred spomenikom, na katerega so naslonili venec, je spregovoril tudi predsednik združenja Ivan Dvoršek.

Poudaril je, da Združenje za vrednote NOB Šentjur skrbi za številne spomenike, spominske plošče, grobove in ohranjene partizanske bolnišnice širom občine Šentjur in Dobje. V govoru je poudaril, da so med drugo svetovno vojno številni zavedni Slovenci padli v boju za domovino ali pa izginili v taboriščih smrti. Zavojevalci so številne Slovence preselili v Srbijo in Bosno, računajoč na to, da bodo preostale uspeli ponemčiti zlepa ali zgrda. Da je danes drugače, je povedal Dvoršek, se lahko zahvalimo uporu Slovenk in Slovencev in številnim, ki so za svobodo, ki jo uživamo zdaj, dali svoja življenja. Nekaj med njimi pa jih je zapisanih tudi na šentjurskem spomeniku. (Jure Godler, foto: Zoran Borovšak)

Sorodne novice

Obiskali grob neznanega ruskega vojaka

Jure Godler

Ob dnevu zmage povabili v partizansko bolnišnico

Jure Godler

Ni samoumevno, da živimo v miru in govorimo slovenski jezik

Jure Godler

Položili venec na Malgajev grob

Jure Godler

“Učenci, pobrskajte po spletu tudi o NOB!”

Jure Godler

Proslava na Resevni: Dejstva se poskuša zamegliti

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več