7.5 C
Šentjur pri Celju
20/10/2021
sentjur.net

Koncert posvečen Josipu Ipavcu in Blažu Kocenu

Ponikva, 11. 9. 2021 – »Petje ima življenje lepšati, požlahtniti vse naše dejanje in nehanje. Kjer ljudje radi pojo, tam je dobro biti. Potrebno pa je za čedne pesmi tudi skrbeti.« (Slomšek)

Ob 18.00. uri je v cerkvi sv. Martina na Ponikvi v organizaciji Glasbene šole skladateljev Ipavcev Šentjur in Turistično olepševalnega društva Ponikva potekal koncert v izvedbi sopranistke Andreje Zakonjšek Krt, baritonista in orglavca Primoža Krta in korepetitorke Mateje Hladnik. Sobotni koncert, ki je bil posvečen dvema velikima možema v naši občini: šentjurskemu zdravniku in glasbeniku Josipu Ipavcu, ki je umrl pred 100 leti in domačinu, duhovniku, profesorju ter kartografu Blažu Kocenu, ki se je rodil pred 200 leti.

Številne aktivnosti

Na pobudo Občine Šentjur je Vlada republike Slovenije leto 2021 proglasila za leto Josipa Ipavca, v občini Šentjur in na Ponikvi pa se lahko pohvalimo tudi s Kocenovim letom. V ta namen, so kljub omejitvam zaradi koronskih ukrepov, prilagojeno, a zelo uspešno, potekale mnoge različne aktivnosti in prireditve.  »V petek je v sklopu tega na Filozofski fakulteti v Ljubljani potekal še Mednarodni Kocenov simpozij. Danes, v soboto, pa leto slovesno zaključujemo z 10. Kocenovo soboto in tudi s tem koncertom, ki je nastal pod okriljem Glasbene šole skladateljev Ipavcev Šentjur. Njihov izbor pesmi je narejen prav za današnjo slovesnost. Zato bomo slišali pesmi JosipaIpavca, Huga Wolfa, Benjamina Ipavca, Johannesa Brahmsa, Emila Adamiča, Michaela Lorenza, Charlesa Gounoda, Antona Marina Slomška in F. Kubika.« Je uvodoma povedala povezovalka sobotnega koncerta Irena Zevnik.

Na samem začetku smo lahko prisluhnili dvema arijama iz opere Josipa Ipavca, Princesa Vrtoglavka. Josip Ipavec  je opero napisal leta 1910, potem pa je opera kot Trnuljčica zaspala kar za 87 let, ko jo je obudil velik poznavalec Ipavcev, Šentjurčan, dvojni doktor, Igor Grdina in leta 1997 je bila njena krstna uprizoritev v SLG Maribor. Glavno in naslovno vlogo princese Vrtoglavke je takrat, kot tudi v soboto zapela sopranistka Andreja Zakonjšek Krt. Koncert poln iskrene ljubezni do glasbe in umetnosti je zaključila ravnateljica glasbene šole skladateljev Ipavcev Šentjur Simona Zdolšek, ki se je vsem nastopajočim zahvalila in na kratko povzela celotno dogajanje dveh dneh, ki so ga uradno zaključili z koncertom župnijski cerkvi na Ponikvi. (Tjaša Ferlež)

Sorodne novice

V IKC premierno predstavili nov dokumentarec o Josipu Ipavcu

Jure Godler

Ipavci v džezovski priredbi

Jure Godler

Gorenjci čudovito zapeli Josipovo pesem

Jure Godler

Klopco z dotrajano barvo spremenili v klavir

Jure Godler

Drameljski učenci upodobili Josipa Ipavca v pop art tehniki

Jure Godler

Prejeli smo: Pogovor z Urško Arlič Gololičič o glasbi Josipa Ipavca

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več