0.5 C
Šentjur pri Celju
06/12/2023
sentjur.net

V IKC premierno predstavili nov dokumentarec o Josipu Ipavcu

Šentjur, 13. 10. 2021 – V sredo v so Ipavčevem kulturnem centru Šentjur predpremierno zavrteli glasbeno-dokumentarni film Josip Ipavec, slovenski Mozart. Film so pripravili v uredništvu glasbenih in baletnih oddaj Televizije Slovenija. Scenarij za dokumentarec je napisal Jernej Kastelec, režiral pa ga je Vojko Boštjanič. V osrednjo vlogo Josipa Ipavca se je vživel igralec Saša Tabakovič. Pred predpremiero so predstavitev filma otvorili pevci združenih šentjurskih zborov, pod dirigentsko taktirko Mateja Romiha. Že pred časom so šentjurski pevci posneli zgoščenko Ipavčevih pesmi, tokrat pa so jih posneli tudi na RTV. V združen zbor sodijo pevci Moškega pevskega zbora skladateljev Ipavcev Šentjur, Moškega pevskega zbora Dramlje in Moškega pevskega zbora Planina pri Sevnici.

Portret skladatelja

Zbrane je uvodoma pozdravil župan občine Šentjur, mag. Marko Diaci, ki ni mogel skriti navdušenja nad polno dvorano poslušalcev, kar se ni zgodilo že nekaj časa, saj smo bili omejeni z ukrepi. Zahvalil se je tudi vsem, ki so soustvarjali leto Josipa Ipavca, katerega ime so ponesli širom po Sloveniji. Besedo pa je dobil tudi urednik glasbenih in baletnih oddaj na RTV Slovenija Daniel Celarec. “Višek leta, posvečenega Josipu Ipavcu, bo 2. november, ko bodo na TVS predvajali portret tega skladatelja. Prav tako bo še letos predvajan koncet samospevov na slovenska besedila, ki so ga v marcu posneli na šentjurskem odru. Samospeve je zapela Urška Arlič Gololičič,” je še Celarec napovedal nekaj premier na televiziji.

O rojaku Šentjurčani

V predvajanem filmu je sodelovalo precej znanih Šentjurčanov. Med njimi Matej Romih, Rado Frece, Lojze Arllič, ddr. Igor Grdina in drugi. Poleg združenega zbora pa so odigrali ali zapeli del opusa Josipa Ipavca – Urška Arlič Gololičič, Marko Hribernik, Bernarda in Marcos Fink, Kitarski orkester Glasbene šole Šentjur in učenke instrumenta Nuša in Tjaša Štrajhar, Kitarski orkester GS Šentjur, učenec Timon Jelen in Uroš Eferl, v živo pa je zapel tudi Otroški pevski zbor Glasbene šole Šentjur, pod vodstvom Tine Pečar. Predpremiera filma je doživela bučen aplavz. Tisti, ki si ga še niso ogledali, bodo lahko to storili 2. novembra. (Jure Godler)

Sorodne novice

Eva Boto s turnejo ENAJSTLETKA v Šentjurju

Jure Godler

Josip Ipavec tudi na poštni znamki

Jure Godler

Predstavili zborovsko ustvarjanje Josipa Ipavca

Jure Godler

Neodvisni župani iz Šentjurja ciljajo na parlamentarne volitve?

Jure Godler

Razstavili dela nastala ob IV. Ipavčevi paleti

Jure Godler

Koncert posvečen Josipu Ipavcu in Blažu Kocenu

Tjaša Ferlež
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več