-3.6 C
Šentjur pri Celju
30/01/2023
sentjur.net

Kosmatinka cveti v vsej svoji lepoti

V Občini Šentjur se nahaja eno redkih rastišč ogrožene rastline velikonočnice, ki je pravkar zacvetela. Na Boletini pri Ponikvi je eno od štirih rastišč v Sloveniji, sodi pa tudi v območje Nature 2000. Seveda je območje, kjer raste “kosmatinka”, primerno zavarovano, kar pa je vsakoletna skrb Turističnega olepševalnega društva Ponikva. Člani TOD Ponikva so minulo soboto postavili še dodatno zaščitno ograjo in informacijsko utico. Obiskovalci so vljudno vabljeni na Boletino pri Ponikvi, pri čemer pa jih pozivamo k okolju prijaznemu obnašanju; da avtomobile parkirajo v bližnji Ponikvi, se držijo urejene pešpoti in upoštevajo navodila nadzornikov. Za večje skupine organizirajo tudi vodene oglede. Več informacij dobite pri TOD Ponikva na tel. št.: (03) 5 792 065, e-pošta: tod.ponikva@gmail.com.

Nekaj informacij o velikonočnici:

V Evropski uniji je ogroženih okoli 3600 rastlinskih vrst, 150 je kritično ogroženih ali izumrlih, med njimi tudi številne v Sloveniji. Stepsko rastlino velikonočnico (Pulsatilla grandis) lahko pri nas najdemo le še na štirih rastiščih. Eno izmed rastišč velikonočnice je na Boletini pri Ponikvi, ki je hkrati eno izmed petih območij Nature 2000 v Sloveniji, na katerem Zavod RS za varstvo narave izvaja projekt iz sklopa LIFE III – Narava z naslovom »Natura 2000 v Sloveniji – upravljavski modeli in informacijski sistem«. Močno ogrožena velikonočnica je ena izmed najbolj značilnih predstavnic slovenske flore, ki spada v rod kosmatincev, za katere je značilna poraščenost z nežnimi svilnatimi dlačicami. Od tod izvira tudi drugo ime za velikonočnico – veliki kosmatinec. Cvetica je redka predstavnica stepske flore pri nas in v Sloveniji dosega svojo jugozahodno mejo razširjenosti. Najbolje uspeva na sončnih, kamnitih in suhih traviščih, na apnenčasti podlagi, pa tudi na prodnatih tleh in v svetlih gozdovih. Najpomembnejši rastišči v Sloveniji sta Boletina in Boč. Navadno cveti okoli tri tedne pred velikonočnim časom, ko jo lahko prepoznamo tudi po tipičnem, skoraj v celoti vijolično obarvanem rastišču, ki v tem času postane zanimiva izletniška točka.

Sorodne novice

Zacvetela že štirideset dni pred veliko nočjo

Tjaša Ferlež

Velikonočnica na Ponikvi že cveti!

Tjaša Ferlež

Ponkovška znamenitost letos nekoliko bolj sramežljiva

Jure Godler

Čas je za balkonske cvetice

Jure Godler

Na Boletini že cveti velikonočnica

Jure Godler

Kosmatinka že cveti

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več