11.5 C
Šentjur pri Celju
25/02/2020
sentjur.net

Ljubezen kot univerzalni jezik

Šentjur, 12. 3. 2016 – Na Gregorjevo soboto se je zgodil še en literarni jam. Letošnji prvi, hkrati pa 4. po vrsti, dobiva iz srečanja v srečanje več obiskovalcev. Gre za dogodek, ki v svojem bistvu spregovori v besedi, to podkrepi glasba ali katerokoli drugo umetniško izrazno sredstvo.

Ideja jamov v našem okolju še ni pretirano uveljevljena, v drugih so, predvsem glasbeni jami, redna praksa srečevanja ljudi z namenom druženja in skupnega igranja, preigravanja, deklamiranja, spremljanja … vsega z obilno mero sprotne improvizacije. Litararni jam je potekal v Galeriji Zgornji trg, tema je bila “Ljubav”. O ljubezni kot vseprisotnem čustvu, so skozi pesmi, prozo in aforizme spregovorili domači in gostujoči literati: Eva Kovač, Katja Gorečan, Rado Palir, Jože Mastnak Marjan, Franjo Frančič, Ramiz Velagić in Milojka Bačovnik Komprej. V vlogi odličnega interpretatorja nekaterih pesmi se je izkazal Luka Žerjav.

Branje, ki je mnogim prisotnim pričaralo vse od zamišljenih, sočustvujočih izrazov na obrazu, do pomenljivega spogledovanja in nasmihanja ob eksplicitnih omembah erotičnih atributov  ljubezeni, ni nikogar pustilo ravnodušnega. Za popolnejši vtis je poskrbela spremljevalna glasbena zasedba Duo Wild Strings (violinistka Petra Onderufova in kitarist Aleksander Kuzmič). Z razvijanjem in improviziranjem glasbenih tem, katerih melodije se naslanjajo na keltsko in balkansko glasbeno tradicijo, pomešano z avtorskimi aranžmaji, sta v prostor vnesla dobršno meri vročekrvnosti in temperamenta. Z lahkoto bi se na dinamično glasbo tudi zaplesalo – noge so kar same od sebe udarjale ritem.

V delu večera, ko nastopi “odprti mikrofon”, torej branje obiskovalcev, sta si čast upali reševati le dve ženski – Marina Tunjič in gostja Tanja Petelinek Hohler s svojimi ljubezenskimi pesmimi. Upamo, da bodo sčasoma premagali zadrego pred javnim nastopanjem tudi drugi pisci, in bo dogodek še bolj zaživel od pestrosti različnih razmišljanj in stvaritev. Za likovno podobo sta poskrbela fotografa Nuša Košar in Miha Škerget. Niza fotografij z naslovoma Roke in Sadje in zelenjava sta premišljeno postavljena kompozicija, ki z iskrivimi dodatki ustvarja zabaven umetniški vtis, nabit s simboliko erotike. Avtorja sta se poigrala z vsakdanjimi predmeti in detajli, ki pa v nenavadnih kombinacijah odpirajo še druge možnosti uporabe. Razstava je za zamudnike jama na ogled v prostorih Ramne plaže ob Slivniškem jezeru.

Prireditev je izzvenela ter se prevesila v sproščeno druženje ob kozarčku in prigrizkih. Za postrežbo je skrbel Leon Lešnik. Organizatorji Lučka Palir Mavrič (Literarno drušvo Šentjur), Ines Ljubej (ŠKMŠ) in Gregor Počivalšek (KD Grobelno) ob podpori Občine Šentjur in JSKD OI Šentjur smo bili s prireditvijo zadovoljni. Tematika ljubezni vedno pritegne mnoge, kljub temu, da nanjo vsak gleda nekoliko drugače. Eno drži – brez nje nam živeti ni! (Lučka Palir Mavrič; foto: Jaka Rečnik/ŠKMŠ)

Sorodne novice

O sopotnikih in osatih

ViP

“Povej, kaj bereš te dni”

Jure Godler

Z besedami in med njimi

Jure Godler

Na gradu Podsreda odstirali doživljanje metulja

Jure Godler

Ko Valentin sreča Venero

Jure Godler

Predstavili zbornik Minevanje in spomini

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več