18.9 C
Šentjur pri Celju
20/07/2024
sentjur.net

Po 80 letih še živ spomin na pohod 14. divizije

Planina pri Sevnici, 10. februar 2024 – Mineva 80 let od pohoda 14. divizije preko naših krajev. Od Sedlarjevega do Gračnice pri Rimskih Toplicah se po poteh partizanov vsako leto podajajo tudi pohodniki, ki ohranjajo spomin na partizanski pohod, tokrat že 49. Dobršen del so prehodili tudi skozi Občino Šentjur – mimo Loke pri Žusmu in Prevorja, kjer so prenočili in prisluhnili programu osnovne šole, do Planine pri Sevnici, kjer so jih pričakali na sobotno jutro.

Pred planinsko šolo je pesnica Ivanka Uduč s poezijo spomnila na čase izpred osmih desetletij in podčrtala predvsem vrednoto miru: “Vojna ruši vse, kar človeka osrečuje in ubija srečo v ljudeh. Vojna ne izbira – ali pač. Ona vse lepo in dobro podira. Vojna je najstrašnejša govorica orožja, denarja nasilja in smrti,” je pesnica dejala ob aplavzu zbranih. Na čas prihoda na Planino pri Sevnici je spomnil tudi Anton Špan: “Imeli so ranjence, boriti so se morali tudi z naravo. Kot za nalašč je v tistih dneh zapadlo preko pol metra snega, a napori so obrodili sadove, prišla je svoboda,” je zaključil.

Kulturni program so dopolnili tudi učenci Osnovne šola Planina pri Sevnici, z recitiranjem pesmi medvojnih pesnikov in bojnimi melodijami so k petju spodbudili tudi zbrane. Te je ob koncu nagovoril tudi župan Občine Laško Marko Šantej, ki se je udeležil spominskega pohoda v organizaciji Društva za ohranjanje spomina na pohod XIV. divizije Laško, vsi pa so ob koncu sobotnega dopoldneva okrepčali še z vojaškim pasuljem.

Sorodne novice

Ivanka Uduč: Domoljubje mi je bilo položeno v zibelko

Tjaša Ferlež

Pozaba bi pomenila zatajitev vseh, ki so se uprli okupatorju

Jure Godler

Luč sveta je ugledala pesniška zbirka Ivanke Uduč

Jure Godler

Pesmi o času koronavirusa predala podžupanji

Jure Godler

Ivanka Uduč: Zgodba o božiču, 2. del

Jure Godler

Ivanka Uduč: Zgodba o božiču (1. del)

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več