12.2 C
Šentjur pri Celju
22/10/2020
sentjur.net

Nekakšno Brucovanje v Šentjurju

Šentjur, 12. 10. 2018 – Študentski klub mladih Šentjur je po nekaj letih prebudil tradicionalno brucovanje, sprejem novih študentov. Bruci so študenti prvih letnikov fakultet, preden opravijo neformalni iniciacijski proces brucovanja in s tem postanejo “pravi” študenti. ŠKMŠ je brucovanje pripravil vsako leto na isti dan, kot je bil Šentrock, a se je kasneje zaradi vedno manjšega poudarka na brucovanju in vedno večjega na rock koncertu, na brucovanje počasi pozabljaljo. Tako je ta obred, ki naj bi ga organizirali študentje višjih letnikov, počasi v Šentjurju tonil v pozabo in generacije študentov, ki že v osnovi niso bili brucovane v domačem okolju, so postajale “stare bajte” – izkušeni študenti brez primernega iniciacijskega procesa. Zato aktualnemu vodstvu ŠKMŠ niti ne moremo zameriti, da so se šentjurskega brucovanja lotili malo po svoje – v trendu aktualnosti časa.

V Bum cafeju v Šentjurju je bilo ob 21. uri, ko naj bi se začel dogodek, še vse mirno. Le glasna popularna glasba in odlični svetlobni efekti so naznanjali, da je prizorišče že pripravljeno. Do polnoči je DJ Kuki vrtel glasbo bolj samo zase, a je njegova vztrajnost le pripomogla, da se je nekaj deklet začelo vrteti v ritmih, fantje pa so raje branili šank nasproti plesišča. Že globoko v naslednjem dnevu se je pričelo brucovanje šestih najbolj pogumnih deklet, ki so se pomerile v nekaj družinskih igrah. Prireditev je povezoval neustavljivi Matej Verdinek, spiker na Radiu Fantasy. Glasbo pa je nato v svoje roke prevzel Minless, ki je nekaj mladcev pripravil do zibanja in plesanja.

Organizatorjem ne moremo očitati slabe organizacije, še več, dogodek so v ŠKMŠ-stilu zgledno pripravili. V organizatorski vnemi pa so nekako pozabili na brucomor, ki je navadno do konca brucovanja naredil bruce veliko bolj korajžne in na glasno rock glasbo. Prav tako smo pogrešali komisijo starih bajt – izkušenih nekdanjih študentov ali študentov višjih letnikov, bruc majorja (ali šentjurskega carja), ki bi moral proces iniciacije voditi in na koncu brucom podeliti diplome in z njimi ponoviti študentsko prisego. Brucovanje je minilo tudi brez častnih članov ŠKMŠ, ki so se po svojih močeh nekoč borili za svetlejšo prihodnjost šentjurske študentarije. Pa vendar kljub temu, da se peščica mladenk in mladcev v vodstvu ŠKMŠ trudi pripravljati “trend” fešte za šentjursko mladež, teh ni bilo od nikogar, kar zagotovo ni vzpodbudno za organizatorje, lahko pa povzroči, da bodo še ti osamljeni dogodki počasi ugasnili. (Jure Godler)

Sorodne novice

Turnir v odbojki: Vroča tekma, a zaledenela stopala

Jure Godler

Musica academica tudi tokrat z operno zgodbo

Jure Godler

Združili dve tradicionalni prireditvi in dobili …

Jure Godler

Intervju z Minlessom: Vse, kar je pomembno v glasbi, je trdo delo

Jure Godler

Minless in Gaja izdala prvenec Black & White

Jure Godler

Prejeli smo: Z The Band of Cava bodo stopili v december

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več