1.9 C
Šentjur pri Celju
30/11/2021
sentjur.net

Ob zimskem rezu čestitali gospodarju trte

Šentjur, 18. 3. 2021 – Rezitev trte je poleg trgatve eno najpomembnejših opravil v vinogradu, ki ga vinogradniki opravljajo pozno pozimi oziroma v začetku pomladi. S tem opravilom se odreja rodnost trte in ostranjuje ves poškodovan in neroden les. Navadno v času, ko niso veljali ukrepi, so šentjursko mestno trto porezali v sklopu prireditve, kjer so poskrbeli za kulturni in za prehranski program. Seveda pa je že leta najzanimivejši dogodek ravno šaljivi besedni dvoboj dveh županov, bivšega župana in mestnega viničarja Jurija Malovrha ter akutalnega župana mag. Marka Diacija, ki ima tudi funkcijo gospodar mestne trte.

Naša mestna trta, ki je tudi potomka najstarejše mestne trte – modre kavčine iz Maribora, je zelo specifična trta, saj jo je mestni viničar pustil rasti po za to pripravljenih nosilcih v višino. Vsako leto je tako trta pridobila okoli en meter dolžine in ta se vzpenja visoko nad glavami obiskovalcev. Tovrstna rezitev je sicer izredno lepa za pogled, vendar pa so vinogradniška opravila zelo zahtevna, saj se morajo opravljati večinoma na lestvah in na nekaj metrih višine. To pa sta lahkotno opravila mestni viničar in njegov pomočnik Alojz Krajnc.

Letošnje leto je zaradi ukrepov za preprečivanje širjenja epidemije Covid-19 predvsem drugačno in tudi tradicionalni dogodek rezitve trte so vinogradniki Vinogradniškega društva Šentjur opravili brez javnega dogodka, kot je bilo v navadi. Opravila pa si je ogledal tudi gospodar vinske trte. Temu pa so ob bližajočem osebnem prazniku vinogradniki čestitali na svoj način. Podarili so mu številne eliksire za zdravje. Med njimi je izstopal “Luštrek”, za balzam za prebavila, sečila in rodila, ki pomaga pri migreni in vzpodbuja splono slo, ter “Antikoronček”, ki ga lahko pije zmerno po požirkih in večkrat na dan. Vinogradniki so po končanem zimskem opravilu nadaljevali pot na redni sestanek upravnega odbora društva. (Jure Godler)

Sorodne novice

V krožišču potrgali velikanske grozde

Jure Godler

Četrt stoletja stara potomka najstarejše trte bogato obrodila

Jure Godler

Rekordno število zlatih priznanj za šentjurske vinogradnike

Jure Godler

Podelili več kot dve tretjini zlatih priznanj

Jure Godler

Na “lojtrah” potrgali mestno trto v Zgornjem trgu

Jure Godler

Vinogradniki o negi mladega vina

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več