5.5 C
Šentjur pri Celju
02/12/2023
sentjur.net

PD Zarja Šentvid pri Planini obeležuje 110 letnico delovanja

Šentvid pri Planini, 17. 2. 2018 – Letošnji občni zbor Prosvetnega društva (PD) Zarja Šentvid pri Planini je bil volilni. V vodstvu je zavel svež veter, saj je dosedanjo predsednico Anko Luskar, ki je društvo vodila celih petnajst let, zamenjal Jernej Brečko. Brečko bo moral vodstveno krmilo že takoj na začetku močno poprijeti, kajti letošnje aktivnosti bodo potekale v znamenju 110-letnice društva. Osrednjo napovedujemo 24. junija, ko bo v čast društveni častitljivi obletnici domači Mešani pevski zbor Zarja z gosti priredil koncert.

PD Zarja deluje in živi s krajem ter ga s številnimi presežki promovira tudi izven naših meja že 110 let. Njegove aktivnosti krojijo člani Mešanega pevskega zbora Zarja, dramske in prireditvene skupine. Izpostaviti velja osnovnošolsko gledališko skupino šole Planina pri Sevnici ter pevska zbora, ki večkrat obogatijo kulturni program na različnih priložnostnih prireditvah. Kot je bilo na letošnjem občnem zboru predstavljeno, so tudi lani veliko prostovoljnih ur posvetili planiranim aktivnostim, katere so številne izstopile iz povprečja, a vsaka zase doprinesle k bogati beri dogodkov.

Zbor je tudi lani pustil najbogatejšo sled aktivnosti. V zavedanju, da vaja dela mojstra, so izvedli kar dve intenzivni vaji. V studiu RTV Maribor so meseca marca skupaj z ansamblom Smeh posneli skladbo Le verjemi. Še konec istega meseca so nastopili na njihovem koncertu v Velenju, katerega je posnela ekipa RTV Slovenija. Aprila so izvedli letni koncert z gosti. Tako kot vsako leto, so tudi lani sodelovali na revijah pevskih zborov v Šentjurju in Kozjem. Njihovo petje je že po tradiciji odmevalo na Florijanovo tudi po vaseh domače KS, avgusta so se odpeljali v župnijo v Črensovci v Prekmurju, kjer so sodelovali na zlati maši, septembra obogatili mašo Angelske nedelje na sv. Križu, pred božičem pa izvedli koncert v Termah Olimje. Dramska sekcija pa je lani kar nekajkrat nasmejala občinstvo z igro Pridi gola na večerjo.

Gostili bodo srečanje Šentvidov

Kot je povedala dosedanja predsednica Luskarjeva, bo nit letošnjih dogodkov 110-letnica delovanja društva. Po nekajletnem premoru so zopet oživili pustovanje v kraju. Zbor pa je poleg že ustaljenih aktivnosti v plan za letos umestil še nastop na praznovanju 110-letnice PD Zarja ter nastop na Srečanju Šentvidov Slovenije, katerega gostitelj je ravno Šentvid pri Planini. Oktobra se bodo udeležili zborovskega tekmovanja »Canta al mar« v Barceloni in Calelli, decembra pa planirajo izvedbo božične operete z več koncerti v Šentvidu in kot so še dodali, morda tudi kakšno gostovanje v drugem kraju.

Dramska sekcija bo letos gostovala še s staro igro Pridi gola na večerjo, za jesensko-zimski čas pa bodo pripravili še kakšno novo. Njihovo bogato bero planiranih aktivnosti želijo še oplemenititi s kakšnim gostujočim društvom med letom. Na občnem zboru je bil med drugim prisoten podžupan občine Šentjur Robert Polnar, ki se je za dolgoletno vodenje zahvalil dosedanji predsednici, novemu predsedniku Jerneju Brečku pa zaželel uspešno vodenje v prid čvrste povezanosti na poti vsestranske ustvarjalnosti in aktivnosti. (Majda Rezec; foto Martin Luskar)

Sorodne novice

‘Slovenija, od kod lepote tvoje’ zadonela iz 250 gasilskih grl

Jure Godler

50 let društva absolventov kmetijske šole

Jure Godler

Odstirali bodo nove ubranosti

Jure Godler

Ne odmeva le zvon, že 110 let Zarja žari  

Jure Godler

Na mladih Zarja stoji že 110 let

Majda Rezec
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več