17.8 C
Šentjur pri Celju
04/10/2023
sentjur.net

Petnajst let z roko v roki za dobrobit ranjenih duš

Kozje, 17. 11. 2020 – Društvo Materina dušica s Pilštanja, v Občini Kozje, je bilo ustanovljeno leta 2002. Zgodbo, ki jo je narekovala srčnost in prostovoljno delo z otroci in tudi starejšimi, so začeli graditi in z leti nadgrajevati Ada Požeg, kot predsednica društva, Simona Simon kot skrbnica Male hiše in psiholog Matej Žnuderl. Eden od programov dela društva je Mala hiša za otroke. Svoja vrata je uradno odprla 12.12. 2005 ob 12.uri.

Kot je povedala Požegova, je v vseh teh petnajstih letih delovanja Malo hišo obiskalo preko 2.700 otrok z raznimi psihosocialnimi težavam in stiskami. Pod varen in topel krov hiše se isti otroci tudi večkrat vračajo. Mala hiša so poimenovali zato, ker je namenjena predvsem otrokom in mladostnikom in je prva hiša družinskega tipa. Tako je prvenstveni  namen Male hiše na Pilštanju – pomoč otrokom in mladostnikom opravičen. Opravičene pa so tudi  vse donacije katere dobi njihov program za brezplačno pomoč otrokom in mladim v stiski.

Sodelujejo z vsemi institucijami

Dela na Mali hiši potekajo preko celega leta, čeprav je največji poudarek na brezplačnih taborih, katere obiščejo otroci med vikendi, praznikih in počitnicami. Število taborov na leto pa je odvisno, od števila in velikosti donacij. Ker je Mala hiša Pilštanj postala priljubljena med otroci in  njihovimi starši oz. skrbniki, so jo  poimenovali kar drugi dom. Zadnje leto nas obiščejo tudi naši nekdanji varovanci s svojimi otroci in partnerji. V času obiska otrok (skupinica šteje do 7 otrok) izvajamo delavnice, ki so namenjene preventivnem odnosu do življenja,« pojasni Požegova.

Pomemben dejavnik izpostavjanje vezi je pogovor z otroci. Tako se z otroci pogovarjajo o različnih stiskah, odnosih znotraj družine, kot tudi izven nje, učnih težavah, o odnosu do alkohola, kajenja, droge, računalniskih igric in podobno. Združujejo jih izleti, obiski raznih kulturnih in znanstvenih prireditev, namenjene otrokom. Poleti večkrat obiščejo morje, seveda s pomočjo  donatorjev, ki jim omogočijo brezplačno bivanje pri njih. Na Mali hiši Pilštanj pa poskrbijo, da imajo otroci v času bivanja tople obroke, katerih priprav se vključujejo tudi otroci in se s tem učijo veščin kuhanja in peke.

Prav poseben pomen dajejo tudi čistoči, zato z otroci skupaj pospravljajo in urejajo prostore Male hiše in tudi njeno okolico. Ob pomenu, da je potrebno gojiti prav poseben odnos tudi do živali in narave, je pri njih omogočeno tudi druženje z domačimi živalmi, kot so kokoške, goska, zajčka in psičko, ki jo imajo vsi zelo radi. Tudi na starejše in nemočne niso pozabili, večkrat jih obiščejo, njihove trenutke pa popestrijo s pecivom in risbico.

Korona kriza povečala krizo

Kot so še povedali iz Male hiše, so v času korona krize obiski otrok zredocirani, kar pomeni, da lahko sprejmejo otroke le iz znotraj občine, oz. otroke ene družine. Zaradi tega so vsi otroci iz drugih občin, katerih je največ, prikrajšani za obisk Male hiše. Se pa že od spomladanskega kriznega obdobja na Malo hišo obrača vse več mladih družinic, ki imajo stanovanjske ali socialne probleme. Najbolj pereče je  pomanjkanje finančnih sredstev za najem stanovanja, predplačilo, nerazumevanje med partnerjema, ljubosumje, pomanjkanje sredstev za nego in hrano otroka, med drugim tudi nespretnost pri pripravi obrokov in vsakodnevni odgovornosti do otroka in partnerja. Prostori Male hiše  jim nudijo začasno namestitev, pomoč in duhovno podporo pri učenju veščin in urejanju socialnih transferjev v sodelovanju s CSD.

“Dela je več kot dovolj, če ga vidiš in če si odprt do sočloveške stiske, katere pa so se povečale prav v tem težkem korona času, saj se je povečalo število telefonskih klicev, FB stikov, klicev, SMS, obiskov na njihovem domu. Nedvomno naše varovance pestijo stiske glede obiska pouka, socialni stiki z vrstniki , odnosi znotraj družine…,” pravi Požegova.  “Mala hiša za otroke Pilštanj je odprta in bo na razpolago danes, jutri in v prihodnje – dokler bo možno obdržati strokovni kader, prostovoljce in dokler bodo v ta namen sredstva donatorjev in občin,” nadaljuje predsednica društva.

Zato se ob tej priložnosti se zahvaljuje vsem, ki so v preteklih letih in tudi letos nam priskočili na pomoč:  Gen energija Krško, Lek Ljubljana, Hess Brežice, Laykam tiskarna doo Maribor, Lions klubu Celje Mozaik, organizator viška hrane Zdenko Podlesnik, pizzerija Santa Lucija Brežice, Kozjanski dvor,  Gozdno gospodarstvo Kočevje Štunf Branko, RK Šmarje pri J.Utež doo , Grawe Mb, Oplast Sl.Konjice, Rotary klub Ce, Leo klub Rog.Slatina, Občina Kozje, Ahac doo Šentjur, donatorka Beti Dirnbek Brlet ter ostali donatorji oz. dobri ljudje, kot so Verica Gradišek, Nika Gradišek, družinska ordinacija dr. Bilic, Dušica Boben, Vesna Šoštarič s svojo delovno ekipo… Navsezadnje se zahvaljujejo tudi medijem. Požegova še doda, da jim vsakršna pomoč razkadi temne oblake, ki se nakopičijo nad goro problemov nežnih in ranljivih duš. (Majda Rezec, foto arhiv Male hiše)

Sorodne novice

Zakrament svetega obhajila prejelo 69 otrok

Jure Godler

Dedek Mraz otrokom razdelil kar 1.126 daril

Jure Godler

Zakonska skupnost: Družinsko življenje z 12 otroki

Tjaša Ferlež

Prejeli smo: Petim šentjurskim družinam polepšali praznike

Jure Godler

Pridružite se akciji Lepo je deliti

Jure Godler

Prejeli smo: V DPM ponovno “Pozdravljali morje”

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več