22.1 C
Šentjur pri Celju
14/06/2021
sentjur.net

Počastili rojstni dan Franja Malgaja

Šentjur, 10. 11. 2015 – “Ni naš namen delati velike proslave. Naš namen je pokloniti se tako velikemu človeku, kot je bil Franjo Malgaj,” je otvoril spominsko slovesnost pred grobom šentjurskega junaka Srečko Križanec, Štorovčan in predsednik Zveze veteranov občine Štore. Tokrat so se na šentjurskem pokopališču zbrali ob grobu borca za severno mejo že drugič, saj letos mineva 121. obletnica njegovega rojstva. Po minuti molka je Križanec na kratko spregovoril tudi o Malgajevem življenju. Poudaril je, da ni bil samo borec, ampak tudi pesnik in pisal je tudi članke, med drugimi tudi o življenju v Štorah. Križanec je prebral tudi zanimivo pismo starejšega gospoda Jelačiča iz Nove Gorice, ki je osvetlil nekatera neznana dejstva o Malgaju, njegovem obiskovanju Teharij in Štor ter izgnanstvu na Hrvaško. Malgaj je bil tudi dobitnik treh medalj – dobil je zlato medaljo za pogum, Karlov bojni križec in posmrtno s Karadžordževićevo zvezdo z meči 4. stopnje, ki jo imajo sorodniki. Dosje o Franju Malgaju v Beogradu pa je izpraznil nek hrvaški general leta 2008.

Zadovoljen, da tudi drugi spoštujejo tega našega občana, je bil tudi Florjan Cveto Erjavec. Poudaril je, da je v Šentjurju večja proslava 6. maja, pred njegovim spomenikom, ko je padel v boju. Dodal je, da smo v Šentjurju ustanovili Domoljubno Društvo Franja Malgaja, ravno s tem namenom, da se ohranja spomin na tega junaka. “Žal pa ga imajo Korošci za večjega heroja, kot ga imamo Šentjurčani,” je zaključil Erjavec, saj se je šele v zadnjih letih njegovim dejanjem dajal večji pomen. (Jure Godler)

 

Sorodne novice

Prejeli smo: Franjo Malgaj spet na severni meji

Jure Godler

Zaključek bralne značke: Kultura od glave do repa

Jure Godler

Franjo Malgaj v številnih podobah na Ipavčevi paleti

Jure Godler

Moja domovina v zborovski pesmi

Jure Godler

Gostujoča razstava obiskala domači kraj

Jure Godler

Koroški Slovenci v čast Malgaju

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več