-0.6 C
Sentjur
26/01/2020
sentjur.net

Položili venec na Malgajev grob

Šentjur, 6. 5. 2019 – Domoljubno društvo Franjo Malgaj Šentjur in OŠ Franja Malgaja Šentjur organizirala komemoracijo pri grobu slovenskega in šentjurskega junaka Franja Malgaja. Prireditev se je začela z vkorakanjem praporščakov in s slovensko himno, ki so jo zapeli pevci osnovnošolske komorne skupine Terca. V spomin na Malgaja so na njegov grob položili venec. Povezovalka Katarina Šumej je spomnila zbrane, da je ob 100-letnici smrti borca iz Hruševca občina Šentjur razglasila leto 2019 za Malgajevo leto, kjer se bo Malgaju v čast odvilo večje število dogodkov.

“Za svojo domovino je dal največ kar je lahko – dal je življenje,” je uvodoma povedal župan občine Šentjur, mag. Marko Diaci. Izpostavil je, da je ravno zaradi Malgajevega poguma naša severna meja severneje, kot bi bila brez njega, in nadaljeval, da imamo tudi danes težave z mejami in da bi jih morali rešiti na način, kot jih je Malgaj pred 100 leti – z odločnostjo, vztrajnostjo, enotnostjo in s pogumom.

Spregovoril je tudi mag. Milan Lovrenčič, nekdanji predsednik Zveze društev “General Maister”. “Junaki tudi, ko se poslovijo, ne umrejo. Spomina in hvaležnosti za domoljubna dejanja ni nikdar dovolj, tolaži pa nas dejstvo, da je med občani Šentjurja in Raven na Koroškem, spomin na Franja Malgaja zelo prisoten in živ,” je povedal Lovrenčič. V Zvezi General Maister deluje 26 društev, poimenovanih po Generalu Maistru, in dve društvi, poimenovani po Franju Malgaju. Slednji organizirata spomninske slovesnosti, skrbita za spominska obeležja in obe prenašata sporočilnost Maistrovih in koroških borcev.

Za kulturni program so poskrbeli učenci OŠ Franja Malgaja Šentjur, ki so recitirali pesmi Toneta Pavčka, Rudolfa Maistra, Bine Štampe Žmavc in Srečka Kosovela.

(Jure Godler)

Sorodne novice

Ni samoumevno, da živimo v miru in govorimo slovenski jezik

Jure Godler

“Učenci, pobrskajte po spletu tudi o NOB!”

Jure Godler

Proslava na Resevni: Dejstva se poskuša zamegliti

Jure Godler

Komemoracija ob dnevu spomina na mrtve

Jure Godler

Počastili spomin na padle na Sveti Heleni

ViP

Vojna, domovina, svoboda!

Zoran Borovšak
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več