16.9 C
Šentjur pri Celju
03/08/2021
sentjur.net

Pomerili so se v paraolimpijskih disciplinah

Šentjur, 10. 4. 2019 – V telovadnici v OŠ Hruševec Šentjur se je odvil poseben športni dan, s posebnimi športnimi disciplinami. Zveza za šport invalidov Slovenije – Paraolimpijski komite – je na ta dan v sodelovanju s ŠD Invalid in Zvezo Sonček pripravil paraolimpijski športni dan, na katerem je sodelovalo kar 350 šolarjev. Na ta dan se je števec, koliko dni še manjka do Olimpijskih iger v Tokiju, postavil na 503. Hruševljani so se lahko pomerili po pravih paraolimpijskih disciplinah – v golbalu, kjer so z zavezanimi očmi branili gol pred zvočno žogo, v košarki na vozičkih, v boccia – igri na las podobni kegljanju, le z mehkejšimi žogami in v poligonu za slepe.

Ko so se nekateri učenci merili v špotnih disciplinah, sta si drugi dve skupini otrok ogledali predstavitvene filme. Predstavnica ŠD Sonček je prvi skupini s filmčki prikazala svet paraolimpijskih športov, druga skupina pa se je pogovarjala s paraolimpijsko reprezentantko Sento Jelen, ki jim je povedala svojo življenjsko zgodbo o tem, kako je pri 14 letih ostala brez noge. Na koncu pa so poslušalci izpolnili še kratek kviz in si prislužili nagrade.

Seznanjali otroke o invalidnosti

Na paraolimpijskem športnem dnevu so sodelovali učenci tretjih in četrtih razredov OŠ Hruševec Šentjur. Na šoli pa je že dlje časa bilo obešenih veliko plakatov, ki so učence seznanjali s paraolimpijskimi športi. Na koncu so se pomerili tudi v odbojki sede, kjer so odbojkarice in odbojkarji pod taktirko selektorja Simona Božiča predstavili ta šport. Vrhunec dneva pa je bil obisk šentjurskega olimpijca Henrika Planka. “Rad bi šel še enkrat na igre, to bi bil vrhunec moje kariere,” je v pogovoru izrazil željo šentjurski atlet. “Nikoli ne odnehajte, pa tudi šole ne pozabite. Šola je osnova vsega,” je otrokom dal nasvet Heno, ki zavzeto trenira pod taktirko trenerja Luke Cmoka; ta meni, da Plank ni bil še nikoli tako dobro pripravljen. Prva tekma ga čaka 19. maja v Splitu, vrhunec sezone pa bo svetovno prvenstvo, ki bo med 7. in 15. novembrom v Dohi.

“Na vsaki šoli izvedemo predstavitev, ki vključuje predstavitev paralimpijskega športa, preizkus športa v telovadnici in predstavitev športno-življenjskih zgodb športnikov invalidov. Predstavitev se zaključi skupinsko, kjer v telovadnici ali na športnem igrišču predstavimo enega izmed paralimpijskih športov v njegovi tekmovalni obliki,” je dejala Jana Čander, strokovna sodelavka ZŠIS-POK. “Otroci so dobili so priložnost, da so spoznali druge oblike športa, pri tem pa so koristili tudi tista čutila, ki jih sicer ne bi. Taki dnevi in dogodki bogatijo vse nas,” je ob tem dogodku povedala Claudia Rabuza, športna pedagoginja šole gostiteljice.

(Jure Godler, foto: Jure Godler, ZŠIZ-POK)

Sorodne novice

Slovensko baklo nesli tudi Drameljčani

Jure Godler

Heno v Dubaju potrdil normo za Olimpijske igre

Jure Godler

Paraolimijec Henrik Plank bo zastopal Slovenijo

Jure Godler

Heno z novim državnim rekordom

Jure Godler

Henrik Plank odličen na EP

Jure Godler

Henrik Plank brez udeležbe na POI v Riu

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več