11.8 C
Šentjur pri Celju
22/10/2020
sentjur.net

”Poscana Zofka” namočila orientaciste iz vse države

Celje – Gorica pri Slivnici, 14.–15. 5. 2016 – Ljudsko izročilo se tokrat ni sfižilo, saj je Poscana Zofka opravila svoje delo na svoj praznik in že dan prej, ravno v času Slovenskega planinskega orientacijskega tekmovanja, ki je letos potekalo od Celja, preko Šentruperta nad Laškim, pa vse do Gorice pri Slivnici, kjer domuje tudi organizatorsko društvo PD Slivnica pri Celju.

Na Slovensko planinsko orientacijsko tekmovanje (SPOT) se uvrstijo ekipe, ki si z znanjem, spretnostjo in voljo priborijo dovolj pozitivnih točk ter s progo opravijo v čim krajšem času na Planinskem orientacijskem tekmovanju (POT), ki poteka na nivoju posameznih lig. Poznamo Gorenjsko-dolenjsko ligo, Podravsko ligo, Rogaško ligo, Zasavsko ligo, Savinjsko ligo, Primorsko ligo ter Ligo Smrekovec. SPOT vsako leto organizira ena od sodelujočih lig. Na SPOT-u se pomerijo ekipe, ki so porazdeljene v kategorije A-F, kjer vsaka kategorija predstavlja določeno starostno skupino, čemur sta prilagojena tudi teoretični in praktični del tekmovanja. V dveh dneh se odvijeta dve dnevni in nočna tekma. Več o planinskih orientacijah si preberite na strani MK Planinske zveze Slovenije.

Letos se je tekmovanja udeležilo več kot 300 tekmovalcev. V sobotni orientaciji so kontrolne točke v kategorijah C, Č, D iskali vse od Celja do Šentruperta nad Laškim, v nedeljo pa so se pretežno mlajše ekipe pomerile še v Gorici pri Slivnici in okoliških hribih. Na kontrolnih točkah so ekipe morale pokazati teoretično in praktično znanje iz Planinske šole, kot so prva pomoč, varstvo gorske narave ter planinski vozli. V letošnjem dodatnem gradivu, ki se vsako leto navezuje na področje tekmovanja, pa je v ospredje stopila Alma Maksimiljana Karlin, svetovna popotnica iz Celja.

Ko so se ekipe po napornih in predvsem premočenih poteh vrnile na cilj v Gorico pri Slivnici, jih je tam pričakalo toplo kosilo, nato pa še podelitev priznanj in pokalov. Najboljše ekipe, vse ostale tekmovalce in prostovoljce so za ves trud na koncu nagradili tudi sončni žarki. Zmagovalci iz kategorij so priznanja prejeli iz rok vodje tekmovanja, Ferija Kropca, predsednika Planinske zveze Slovenije, Bojana Rotovnika, ter načelnice Mladinske komisije PZS, Barbare Bajcer. Zadnjo besedo je kot zahvalo podal še tehnični vodja tekmovanja, Metod Gradič, in izrazil izjemno zadovoljstvo z izvedenim tekmovanjem(Vid Palčnik, foto: Manca Čujež, Vid Palčnik) 

 

Sorodne novice

Slivničani 12. v državi

Tjaša Ferlež

Orientacijsko tekmovanje na Dolgi Gori

Tjaša Ferlež

Regijsko tekmovanje gasilske mladine v orientaciji

Jure Godler

Gorica gostila najboljše mlade gasilce – orientaciste iz vse Slovenije

Jure Godler

Tekmovali v gasilski orientaciji

Jure Godler

Mladi gasilci so iskali pravo pot

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več