16.7 C
Šentjur pri Celju
03/07/2020
sentjur.net

Poslali protestno noto proti spomeniku v Grahovu

Šentjur, 8. 4. 2014 – Člani združenja borcev za vrednote NOB so imeli letno konferenco združenja v Gostišču Bohorč. Zbralo se je okoli 50 poverjenikov krajevnih organizacij in letni vrt gostišča je bil skorajda pretesen. Vodenje seje je prevzel Cveto Erjavec, v delovnem predsedstvu pa sta poleg njega bila tudi Franja Vizjak in Mihael Bučar. Uvodno besedo pa je dobil predsednik združenja Bogomir Ulbing. Ta je na kratko povzel aktivnosti v letu 2013, s skromnimi pozornostmi so obdarili bolne na domu, organizrali komemoracije in proslavo padlim borcem na Resevni, pomagali pri organizaciji pohoda XIV. divizije, organizirali izlete in se udeležili še nekaj slovesnosti sosednjih društev.

Predsednik Ulbing je tudi kritično pogledal na današnjo situacijo v domovini, obsodil je bogatenje nekaterih, ki bogastvo pridobivajo na različne načine, ponavadi zaradi “izigravanja predpisov in izkoriščanja položaja”, ter se spraševal, ali bomo res pustili naše otroke in vnuke v rokah teh “brezobzirnih dobičkarjev”? Problem je videl tudi v stankarski disciplini poslancev, saj so po nejgovem poslanci edini vzvod, če želijo doseči kakšno spremembo. “Materialne zmožnosti se nam tudi v prihodnjem letu ne bodo izboljšale. Izboljšamo lahko le sami sebe v svojem srcu,” je zaključil nagovor predsednik Ulbing.

Protestna nota

Predsednik delovnega predsedstva letne konference Erjavec je predlagal, da se tudi Območna organizacija borcev za vrednote NOB odzove na postavitev spomenika domobrancev na Grahovu s protestno noto. Zbrani poverjeniki krajevnih organizacij so se s predlogom strinjali.

Praporščak Franci Bobnar je izpostavil v razpravi, da potrebujejo novega rezervnega praporščaka, ter postavil vprašanje, zakaj se člani združenja ne udeležujejo spomniske proslave obešenim Slovencev v Frankolovu, saj je tam pokopanih tudi nekaj Šentjurčanov. Erjavec pa mu je odgovarjal, da zaradi financ ne organizirajo javnega obiska te svečanosti, se je pa predstavniki vsako leto na lastne stroške udeležijo. Potnih stroškov je v zvezi upravičen le praporščak.

Da podajo protest tudi proti imenu dolenjske glasbene skupine Škartizani, je predlagal tudi Jernej Borovnik. Prav tako je izpostavil problem izgnancev, med katerimi je bilo veliko Šentjurčanov, ter povprašal, kakšni so odnosi z invalidsko organizacijo, ki se je odcepila od Zveze borcev.

Pred kosilom, ki so ga pripravili v gostišču Bohorč, pa je plan dela, ki je podoben kot prejšnja leta, podal tudi predsednik šentjurske krajevne organizacije Ivan Straže. (J. G.)

Sorodne novice

Obiskali grob neznanega ruskega vojaka

Jure Godler

Ob dnevu zmage povabili v partizansko bolnišnico

Jure Godler

Ni samoumevno, da živimo v miru in govorimo slovenski jezik

Jure Godler

Zopet dve krajevni borčevski organizaciji?

Jure Godler

Na Blagovni prepevali partizanske pesmi

Jure Godler

Komemoracija ob dnevu spomina na mrtve

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več