11.5 C
Šentjur pri Celju
25/09/2021
sentjur.net

Spomenik bo našel nov prostor pod svobodnim soncem

Šentjur, 10. 5. 2021 – Ob gradnji novega krožišča s podhodom pri IKC Šentjur in OŠ Franja Malgaja Šentjur bo svoje novo mesto našel tudi kip padlim borcem in žrtvam fašističnega terorja 1941-1945. Spomenik so postavili 27. 10. 1956. Ob tej priložnosti je izšla tudi publikacija z naslovom Šentjur skozi borbo v svobodo. Obstajajo tudi fotografije odkritja spomenika, ki jih je posnel šentjurski fotograf Leopold Murn. Kip je izdelal priznani in še živeči kipar Ciril Cesar iz Mozirja. Kipar danes šteje 98 let in jesen življenja preživlja v domu upokojencev. V njegovem ustvarjalnem opusu pa je veliko kipov posvečenih narodnoosvobodilni borbi (Mozirje, Šentjur). Velik poudarek pa je dajal tudi steklenim skulpturam.

Ker bo novo krožišče nastalo ravno na mestu postavitve spomenika padlim borcem in Franju Malgaju, je bilo potrebno spomenik tudi premakniti na drugo lokacijo. Nov spominski park bo nastal za OŠ Franja Malgaja Šentjur, še pred tem pa je kip v svoje roke prevzel akademski kipar Gregor Podkrižnik. “Pri restavratorskem delu se največkrat srečujemo s problemi propada umetnine, ki jih povzročajo različni dejavniki (naravno stanje materialov, mikroklima, flora, favna, erozija materialov in ekološko onesnaženje),” nam je zaupal. Pri restavriranju našega kipa pa bo sledil smernicam, da patina ostane kot stara. S finimi krtačkami bo odstranil sekundarne patine in saniral poškodbe. Z mikrokristaličnim voskom bo kip premazal in ga tako ohranil še za naslednje rodove.

Veliko zvedavih pogledov pa so te dni namenili vozniki in pešči na odstranjevanje spomenika. To delo se je izkazalo za vse prej kot lahko. Spomenik se nalaganju na tovornjak z žerjavom ni upiral. Sidra na spomeniku, s katerimi je bil pričvrščen na marmornate bloke, so bila dotrajana. Žal pa so zobe pokazali spodnji bloki. Ti so bili zabetonirani skupaj in ojačani z železnimi sidrniki, za kar so odstranjevalci potrebovali močnejši žerjav, da jim je uspelo blok odstraniti. V nekaj mesecih in številnih urah restavratorskih del bo spomenik, takšen kot je bil, postavljen v novem spominskem parku za šolo. (Jure Godler) 

Sorodne novice

Ni samoumevno, da živimo v miru in govorimo slovenski jezik

Jure Godler

V spomin padlim na Resevni

Jure Godler

Zopet dve krajevni borčevski organizaciji?

Jure Godler

V Gradcu odkrit spomenik Benjaminu Ipavcu

Jure Godler

Na Blagovni prepevali partizanske pesmi

Jure Godler

Domovini so dali največjo žrtev – padli so zanjo in za nas

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več