3.2 C
Šentjur pri Celju
01/12/2022
sentjur.net

“Prostovoljstvo se včasih razume kot samoumevno”

Šentjur, 3. 4. 2019 – Prireditev Naj prostovoljec/prostovoljka občine Šentjur se izvaja že od leta 2016, ko je občina prvič podelila priznanja in pohvale. Prireditev pa je tudi osrednja prireditev tedna Zdravega mesta in Lokalne akcijske skupine za preprečevanje zasvojenosti z drogami v občini Šentjur. “Prireditev Naj prostovoljec prostovoljka znova dokazuje, da je med nami veliko občanov, ki s svojim prostovoljnim delom brezpogojno olajšajo ali polepšajo življenja soobčanom, ki skrbijo za okolje ali drugače delujejo v dobrobit številnih krajev širom občine. Med nami so posamezniki, ki kot prostovoljci nevede pomembno prispevajo k dvigu kakovosti življenja mnogih, nekateri kar celotne skupnosti,” je takoj po uvodni skladbi Mladinskega pihalnega orkestra GŠ Šentjur napovedala moderatorka dogodka Patricija Palčnik. K besedi je povabila lanskoletno “naj prostovoljko” Nado Pungaršek.

Poziv k dobrodelnosti

Pungarškova je v svojem govoru izpostavila, da ni čas tisti, ki je v današnjem času ovira, temveč smo si ovira sami sebi. “Današnji dan nudi odlično priložnost, da se prostovoljcem zahvalimo za njihovo delo, znanje, energijo in upanje, ki ga vlivate ljudem,” je povedala. Izpostavila je tudi, da bi bila stiska ljudi, ki se vsakodnevno spopadajo z obupom, še večja, če ne bi bilo prostovoljcev. Prav tako bi bilo veliko manj kulturnih in športnih dogodkov, “četudi prostovoljstvo v družbi nima prave veljave in se včasih razume kot samoumevno.” Zaključila je z mislijo: “Z vašo pomočjo je naša družba boljša in premenitejša,” ter pozvala k večji angažiranosti ljudi v prostovoljstvu.

Priznanja

Biti prostovoljec ali prostovoljka pomeni delati dobro. Pomeni deliti svoj čas, svojo energijo in srčnost za dobrobit skupnosti. Zbrane je pozdravil tudi župan mag. Marko Diaci ter čestital prejemnikom priznanj in obljubil še nadaljnjo podporo občine dobrodelnosti. Skupaj s predsednico Zveze prijateljev mladine Šentjur, Albino Karmuzel, sta podelila priznanja v različnih nominiranih kategorijah.

Posebno priznanje

Občinska komisija za pripravo predlogov o izboru naj prostovoljcev se je odločila, da bo letos podelila posebno priznanje, in sicer za izvedbo projekta v letu 2018.  Pisno priznanje Občine Šentjur, na predlog Literarnega društva Šentjur, za literarno-glasbeno-gledališki projekt “Dežni škrat in nezadovoljni ptič” prejmeta Alenka Križnik in Klavdija Simler.

V kategoriji do 18 let

so priznanja prejeli učenci OŠ Hruševec Šentjur za požrtvovalno pomoč vrstnikom Taja Zajko, Miha Štiglic, Rok Obreza, Alen Švegler, Lana Šumak, Eva Vrečar, Vid Jagodič, Neja Veličkovič, Aljaž Lekič, Alja Čavš, Špela Horjak in Laura Eisenkoler. Na predlog OŠ Dramlje je za nesebično pomoč vrstnikom in mlajšim učencem priznanje prejela Teja Gorjup. Na pobudo OŠ Hruševec Šentjur je priznanje v kategoriji do 18 let prejela tudi Albina Uka, ki je lansko leto kar 120 ur učno pomagala sošolcem.

V kategoriji od 19 do 30 let

so priznanje prejeli Ana Štante, ki v Mladinskem centru Šentjur skrbi za animacijo in pomaga pri izvajanju aktivnosti v sklopu projekta “Po šoli”. Na pobudo OZ Rdečega križa Šentjur pa je priznanje prejela tudi Alja Tovornik, ki že 14 let sodeluje kot prostovoljka pri RK in opravlja različne funkcije. Prav tako pa prostovoljno krajša čas tudi varovancem Doma starejših Šentjur.

V kategoriji nad 31 let, ki delajo z otroki in mladino

so priznanje prejeli Nina Ploštajner, ki se v svojem prostem času posveča otrokom. Lansko leto je bila glavna organizatorka silvestrovanja za otroke na Mestnem trgu. Priznanje je prejela tudi Nina Pišek, nekdanja predsednica Društva prijateljev mladine Šentjur, ki se v svojem prostovoljnem delu usmerja v delo s predšolsko in šolsko mladino. Priznanje sta prejeli tudi Bernarda Obreza in Silva Kundih, za dolgoletno prostovoljno delo v DPM Ponikva. Sodelujeta pri organizaciji in izvedbi socialnih pomoči v širšem okolju. Za svoje delo pri vzgoji in izobraževanju mladih planincev pa je prejel prinanje tudi Silvo Užmah, ki je aktiven v Planinskem društvu Slivnica pri Celju, skrbi za izlete za otroke in odrasle in je tudi predsednik društva.

V kategoriji nad 31 let splošno

sta priznanje prejela zakonca Mojca in Robi Nuč, na predlog Zakonjskih skupin iz Šentvida pri Planini, ki sta prostovoljni voditeljski par kar dveh zakonskih skupin, ki delujejo v okviru društva Družin in življenje. Na predlog Društva upokojencev Šentjur je priznanje prejela tudi Fanika Opalič, ki je že leta 2003 aktivno vključena v društveno delo na različnih področjih. Leta 2007 pa je prevzela vodenje projekta »Starejši za starejše, za boljšo kakovost življenja doma«, ter drugih projektov DU Šentjur.

Priznanje na predlog Gasilske zveze Šentjur je prejel tudi Aleš Guzej, ki že tri desetletja deluje v Prostovoljnem gasilskem društvu Loka pri Žusmu, od tega je že več kot 11 let član upravnega odbora Gasilske zveze Šentjur in administrator na gasilski zvezi. Kot zanji je na predlog DLU Rifnik Šentjur priznanje prejel tudi Dragan Podovac in je njihov zelo zaslužen ustanovni član in njihov aktualni predsednik. S svojim prostovoljnim delom si prizadeva za razvoj društva in s tem tudi za razvoj likovne dejavnosti v občini. 

Za konec prireditve pa so mladi igralci zaigrali odlomek iz gledališko-plesne predstave Zapojmo skupaj. Gledališka skupina pa se imenuje Kričave čigre. Za piko na i prireditve pa je »Kalidži«, obredni ples držav v perzijskem zalivu, ki ga plešejo ženske za očiščenje slabe energije in vsega zla in »Dram solo«, ples, ki se je razvil iz različnih tradicionalnih plesov v Egiptu, zaplesala tudi Nina Ploštajner. Po skupinskem slikanju pa so se prostovoljci posladkali z Alenkinimi slaščicami v avli IKC.

(Jure Godler)

Sorodne novice

Dobrota, ki jo podarimo, se vedno vrne v naše srce

Jure Godler

Podelili priznanja najbolj prizadevnim prostovoljcem

Jure Godler

Izbrali protokolarna vina

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več