18.9 C
Šentjur pri Celju
13/08/2022
sentjur.net

Reneja Sara Centrih zmagovalka glasbenega festivala

Šentjur, 18. 8. 2015 – Občina Dobje je od nekdaj premogla kar nekaj glasbenih talentov. Mednje sodi tudi Reneja Sara Centrih, bodoča dijakinja. Reneja je iz sivega povprečja stopila na Glasbenem festivalu Pionirskega doma, kjer je nastopila z lastno skladbo. “Skladbo sem napisala iz osebnega razloga in jo zaigrala doma, nato pa še nekaj prijateljem. Odzivi so bili zame presenetljivi, saj so začutili pomen pesmi in kaj želim povedati. Nato smo v šoli imeli prireditev Korajža velja, na kateri sem se odločila zapeti svojo pesem. V reviji PIL so objavili razpis za ta festival. Ker sem imela svojo pesem, so me v šoli in doma vzpodbudili, da se posnamem in jim pošljem posnetek. Ko sem dobila pošto, da so me izbrali za nastop, sem veliko vadila in se pripravljala. Zame je bil to velik izziv in korak naprej v glasbenih vodah,” nam je zaupala Reneja.

Izbrana

Za nastop na festivalu je komisija izbrala izmed številnih prijav le 19 otrok, ki so bili na podlagi poslanega in poslušanega posnetka pesmi najboljši. Zadovoljiti pa so morali tudi starostne pogoje. Po glasovanju je na koncu zmagala ravno mlada Dobjanka z lastno skladbo z naslovom Sence. “Zmaga na festivalu mi pove, da so ljudje slišali mojo pesem in moj glas ter da se jih je nastop dotaknil dovolj, da so zame glasovali. Poleg tega pa mi je nekakšna vzpodbuda za nadaljnjo ustvarjanje in usmeritev v nove glasbene preizkušnje.”

Njen talent se je začel razvijati že v rosnih letih, ko se je vpisala v Glasbeno šolo Šentjur, kjer je zaključila nižjo šolo violine, klavirja, opravila pa je tudi dve leti petja. Reneja pa se poleg tega v prostem času uči igrati tudi kitaro. Vse skozi pa je tudi ustvarjala lastne kratke melodije in besedila, kasneje pa tudi daljša, a jih je vedno hranila bolj kot ne le zase. Svojo prvo pesem je pokazala šele konec lanskega leta.

Talent prepoznala tudi občina

Njen vsestranski glasbeni talent pa je prepoznala tudi Občina Dobje, kjer je na letošnjem občinskem prazniku prejela tudi zlato priznanje. Priznanje je prejela zaradi učnih uspehov in uspehov na kulturnem področju. “Ponosna sem, da tudi v domačem kraju opazijo moje delo in me vzpodbujajo,” je skromno pripomnila Reneja Sara Centrih. Svojo življensko pot pa si je začrtala tudi v glasbi. Z naslednjim šolskim letom bo obiskovala Srednjo glasbeno šolo Celje, kjer si bo svoje znanje nadgrajevala. V prihodnosti bi rada posnela čim več svojih pesmi, saj jih ima že precej napisanih, idej za nove pa ne zmanjka. “Za odpravljanje treme iščem možnosti za nastope na festivalih in prireditvah,” še doda.

Zagotovo je umetniška žilica Reneje tudi v njenih genih, saj je vnukinja znane dobjanske pisateljice Marije Plemenitaš in prepričani smo lahko, da bomo o njej v prihodnosti še slišali. (Jure Godler) 

Sorodne novice

Prejeli smo: Na Veselem vrtiljaku 2022 tudi naši otroci

Jure Godler

Ne na kant, kantfest MaK na Olimp!

ViP

Na Ljudski univerzi Šentjur živahno tudi v poletnih mesecih

Majda Rezec

Šmarje pri Jelšah: Predano razgovarjanje s poezijo

Jure Godler

Prejeli smo: Veliki načrti za leto 2019

Jure Godler

Prejeli smo: 20 let petja proslavile z osvojenim Triglavom

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več