19.7 C
Šentjur pri Celju
24/05/2022
sentjur.net

Šentjurčanki Alenki Jovanovski prestižna Veronikina nagrada

Celje, 27. avgust 2019 – Sinoči so na Starem gradu Celje podelili eno najžlahtnejših slovenskih nagrad na področju poezije – Veronikino nagrado. Dobitnica letošnje, že 23. zapovrstjo, je šentjurska pesnica, literarna recenzentka ter zgodovinarka Alenka Jovanovski. Tričlanska komisija v sestavi Igor Divjak, Maja Šučur ter Petra Kolmančič je Jovanovsko in njeno zadnjo pesniško zbirko Tisoč osemdeset stopinj izbrala izmed peterice nominarnih avtorjev. To so bili poleg Jovanovske še Esad Babačić, Nina Dragičević, Anja Golob ter Klarisa Jovanović.

V obrazložitvi je komisija zapisala, da “zbirka Tisoč osemdeset stopinj z raznoliko in večplastno govorico najbolj neposredno izmed vseh nagovarja današnjega malega človeka, ki se je v marsikaterem pogledu znašel v brezizhodnem položaju. Hkrati pa ta zbirka ponuja tudi upanje na boljšo prihodnost, ki ga avtorica pogojuje s preseganjem egoističnega pogleda ter z razpiranjem svetu in soljudem. Zato je potrebna tudi volja do spremembe. Beseda srčnost, ki jo v običajni govorici povezujemo s čustvi in sentimentalnostjo, v njenem pesniškem jeziku dobi drug pomen.” Poleg Veronikine nagrade so sinoči podelili tudi Zlatnik poezije, ki ga je za življenjski opus prejel Ervin Fritz. (ViP)

Sorodne novice

Preučevali življenje Josipa Ipavca in ga upodobili s pop artom

Jure Godler

Razmišljanje: Osamljenost se je pojavila, ko se je zrušil svet …

Jure Godler

Gostujoča kolumna: Soditi, obsojati ali opazovati?

Jure Godler

PU Celje: Celje je še vedno varno mesto

Jure Godler

Leonoro iz Celja so našli. Iskanje preklicano!

Jure Godler

Ste kje videli 15-letnico iz Celja?

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več