17.1 C
Šentjur
17/09/2019
sentjur.net

Šentjurčanki Alenki Jovanovski prestižna Veronikina nagrada

Celje, 27. avgust 2019 – Sinoči so na Starem gradu Celje podelili eno najžlahtnejših slovenskih nagrad na področju poezije – Veronikino nagrado. Dobitnica letošnje, že 23. zapovrstjo, je šentjurska pesnica, literarna recenzentka ter zgodovinarka Alenka Jovanovski. Tričlanska komisija v sestavi Igor Divjak, Maja Šučur ter Petra Kolmančič je Jovanovsko in njeno zadnjo pesniško zbirko Tisoč osemdeset stopinj izbrala izmed peterice nominarnih avtorjev. To so bili poleg Jovanovske še Esad Babačić, Nina Dragičević, Anja Golob ter Klarisa Jovanović.

V obrazložitvi je komisija zapisala, da “zbirka Tisoč osemdeset stopinj z raznoliko in večplastno govorico najbolj neposredno izmed vseh nagovarja današnjega malega človeka, ki se je v marsikaterem pogledu znašel v brezizhodnem položaju. Hkrati pa ta zbirka ponuja tudi upanje na boljšo prihodnost, ki ga avtorica pogojuje s preseganjem egoističnega pogleda ter z razpiranjem svetu in soljudem. Zato je potrebna tudi volja do spremembe. Beseda srčnost, ki jo v običajni govorici povezujemo s čustvi in sentimentalnostjo, v njenem pesniškem jeziku dobi drug pomen.” Poleg Veronikine nagrade so sinoči podelili tudi Zlatnik poezije, ki ga je za življenjski opus prejel Ervin Fritz. (ViP)

Sorodne novice

S KolesCEm po Šentjurju že naslednje leto

ViP

Šmarje pri Jelšah: Predano razgovarjanje s poezijo

Jure Godler

Poezija od Kalobja do Zlateč

Jure Godler

Ditka in Feri navdušila nabite “Križanke”

Jure Godler

Literarno branje 3 + 1 = ∞ !

Jure Godler

Uglasbena poezija na 5. literarnem jamu

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več