18.5 C
Šentjur pri Celju
23/05/2024
sentjur.net

Sinoči že druga javna predstavitev sprememb v zdravstvu

Šentjur, 2. marec 2017 – Ekipa Ministrstva za zdravje je na drugi javni predstavitvi, V IKC Šentjur, z naslovom »Kaj prinašajo spremembe v zdravstvu« poudarila, da spremembe v zdravstvenem sistemu že potekajo in da ima Slovenija javno zdravstvo, ki je primerljivo drugim evropskim državam. S spremembami omogočamo dolgoročno finančno vzdržno javno zdravstvo in povečujemo dostopnost do zdravstvenih storitev, saj bodo po novem v obvezno zdravstveno zavarovanje vključene vse osebe v Sloveniji, so poudarili predstavniki ministrstva za zdravje. Doslej v obvezno zavarovanje ni bilo vključenih kar 3.800 otrok.

Omizje, ki ga je organiziral lokalni odbor SMC Šentjur, je vodil vodja Programskega odbora SMC za zdravje Peter Požun, z ministrstva za zdravje pa generalna direktorica direktorata za zdravstveno varstvo Tanja Mate, vodja pravne službe Mojca Grabar ter vodja delovne skupine za financiranje pri pripravi Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju – ZZVZZ Elda Rogelj. Med udeleženci omizja sta bila tudi poslanka SMC, sicer domačinka Anita Koleša, ter poslanec Jani Möderndorfer, predsednik lokalnega odbora SMC Šentjur Peter Jevšinek, številni člani lokalnega odbora Šentjur, direktorji zdravstvenih zavodov, zdravstveni delavci, upokojenci, predstavniki bolniških združenj ter podjetnikov in drugi občani Šentjurja in okolice.

Plačevali bomo manj

Voditelj omizja Požun je uvodoma poudaril, da sveženj sprememb ohranja košarico zdravstvenih pravic in utrjuje javni in solidarni zdravstveni sistem. Zakon ukinja prostovoljno dodatno zdravstveno zavarovanje, zaradi česar bo 80% zavarovancev vplačevalo manj.

V ospredju razprave so bila vprašanja o skrbi in pomoči države za zdravje socialno šibkih, upokojencev, bolnikov, invalidov in podjetnikov. Vodja delovne skupine za financiranje pri pripravi zakona ZZVZZ Elda Rogelj je obširno pojasnila, da bo tudi pri novem nadomestilu, ki ga zakon uvaja namesto zdajšnjega prostovoljnega dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, država tudi vnaprej zagotavljala doplačila in dostop do zdravja vsem zavarovancem.

Financiranje iz proračuna države

Udeležence je zanimalo, iz katerih virov se bo financiralo solidarno javno zdravstvo, glede na to, da se družba stara. Novi zakon o zdravstvenem zavarovanju predvideva večji delež financiranja neposredno iz proračuna, saj je Slovenija ena od držav z najmanjšim deležem proračunskih sredstev v zdravstveni blagajni. Samo 3 % sredstev prispeva proračun, ostalo pa zavarovanci s prispevki. V zakonu je predviden večji, 7 % delež proračunskih sredstev. Zdravstvena blagajna bo imela po uveljavitvi ZZVZZ več kot 300 dodatnih milijonov evrov na leto za zagotavljanje zdravstvenih storitev.

Vir dodatnega denarja, kar 50 milijonov evrov, bodo tudi sredstva, ki so jih za svoje delovanje porabile zasebne zdravstvene zavarovalnice pri pobiranju prispevkov za dopolnilno zdravstveno zavarovanje. (SMC, foto:Jure Godler)

Sorodne novice

Tudi po Šentjurju vozijo navadna in električna KOLESCA za izposojo

Jure Godler

#koronaintervju št. 23 – Peter Jevšinek, regijski vodja operative

Jure Godler

Janez Jenšterle najavil kandidaturo za župana

Jure Godler

Na kavi s poslanko, poslancem in z ministrom

Jure Godler

Kako in kam v slovenskem zdravstvu še na vladni strani

ViP

Anita Koleša v boj za drugi mandat

Urska
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več