3.6 C
Šentjur pri Celju
30/11/2021
sentjur.net

Tudi po Šentjurju vozijo navadna in električna KOLESCA za izposojo

Šentjur, 10. 7. 2020 – V petek je župan mag. Marko Diaci skupaj s predstavniki podjetja Nomago d. o. o., ki skrbi za infrastrukturo, pripravil predstavitev že delujočega javnega sistema izposoje koles KOLESCE, ki je sedaj zaživel tudi v Občini Šentjur. Občina Šentjur je za izvedbo projekta uspešno pridobila nepovratna evropska sofinancerska sredstva v višini slabih 80.000 evrov. Z ureditvijo ustrezne infrastrukture se je tako vključila v obstoječi sistem izposoje koles, ki ga že uporabljajo Mestna Občina Celje, Občina Laško, Občina Štore, Občina Žalec, Občina Zreče, Občina Slovenske Konjice in Občina Polzela. Konkretno to pomeni, da je sistem izposoje za vse te občine kompatibilen in da lahko s kolesi prehajate v vse te občine ter ureditev izposojo oziroma vrnitev kolesa.

Kot je ob spoznavanju sistema izposoje povedal župan, občina s tem projektom nadaljuje v Celostni prometni strategiji Občine Šentjur zastavljene cilje, ki gredo predvsem v smer zmanjšanja motornega prometa ter posledično onesnaževanja in hrupa v samem mestu. Občina je poleg tega v zadnjih letih pospešeno urejala kolesarske poti in pešpoti, s katerimi je povezala celotno mesto s potjo ob Pešnici. Upati je tudi na čim prejšnjo realizacijo izgradnje kolesarske poti do Štor in Celja, pri čemer gre za državni projekt. K uporabi koles je povabil vse občanke in občane, saj so namenjena ravno njim za premagovanje vsakodnevnih relacij. Za namene promocije so kolesa opremljena s fotografijami prepoznavnih motivov iz naše občine.

Pet postajališč

Na območju Občine Šentjur je trenutno pet postajališč, iz katerih si je možno skupno izposoditi 22 koles, 12 navadnih ter 10 električnih. Postajališča se nahajajo na Mestnem trgu, na avtobusni postaji ulice Miloša Zidanška (pri trgovini KEA), pri ZD Šentjur, pri OŠ Hruševec Šentjur in v Športnem parku Nova vas – Rifnik, s čimer smo mestno vožnjo razširili še na KS Šentjur-Rifnik. Predstavitve sta se tako udeležila tudi predsednika MS Šentjur Zdenko Horvat in KS Šentjur-Rifnik Andrej Žmahar.

Sistem izposoje je ob prisotnosti vodje ključnih kupcev Boštjana Čokla predstavil regijski vodja operative za vzhod Peter Jevšinek iz podjetja Nomago d. o. o., ki je bilo preko javnega naročila izbrano s strani koordinatorja projekta, podjetja Simbio d. o. o., zatem pa so se prisotni lahko s kolesi tudi popeljali. Osnovna tarifa znaša 0,5 EUR za vsakih 30 minut najema navadnega kolesa in 1 EUR za 30-minutni najem električnega kolesa. V primeru plačila letne naročnine, ki znaša 10 EUR na leto za najem navadnih koles oz. 20 EUR na leto za najem navadnih in električnih koles, je prvih 30-minut izposoje brezplačnih. Tarifa velja za najem enega kolesa na uporabnika. Vsakih nadaljnjih 30 minut se obračuna po rednem ceniku.

Registracija je možna prek terminala (na samem postajališču), spletne strani NOMAGO Kolesce, na fizičnem prodajnem mestu KolesCE ali prek mobilne aplikacije nextbike, ki je na voljo brezplačno v trgovini Google Play in iStore. Uporabnik se registrira s svojo telefonsko številko z mednarodno predpono. Po registraciji prejme uporabnik svojo PIN-kodo prek SMS-sporočila. Registracija prek mobilne aplikacije je brezplačna, strošek registracije prek klicnega centra znaša 3 EUR. Ob registraciji in aktivaciji računa prek mobilne aplikacije bo sistem zaračunal dodaten znesek 1 EUR, ki ga sistem vrne uporabniku na uporabniški račun in ga uporabnik lahko koristi za prihodnje stroške najema na vseh postajah sistema KolesCE. (vir: Občina Šentjur)

Sorodne novice

#koronaintervju št. 23 – Peter Jevšinek, regijski vodja operative

Jure Godler

S KolesCEm po Šentjurju že naslednje leto

ViP

Anita Koleša v boj za drugi mandat

Urska

Šentjurska SMC z novim vodstvom

Jure Godler

Sinoči že druga javna predstavitev sprememb v zdravstvu

Jure Godler

Prejeli smo: Stališče SMC do občinskega proračuna

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več